wtorek, 29 października 2013

Omlet



Omlet 

(puszysty i gruby)


Produkty:
(na jedną sztukę)
- 3 czubate łyżki mąki pszennej 
- 2 jajka 
- 4 łyżki mleka 
- 1 łyżka oleju 
- szczypta soli
- 2 łyżeczki cukru pudru (jeżeli omleta ma być na słodko)

Farsz:
WEDŁUG UZNANIA np.:
- jogurt 
-dżem
-miód
-owoce 
-warzywa
- itp. 


Sposób przygotowania:

1.
Oddzielamy białka od żółtek , białka ubić na sztywno (ze szczyptą soli) . 

2.
W oddzielnym naczyniu wymieszać pozostałe składniki , aby nie było grudek. Dodajemy do białek i delikatnie mieszamy ,  tak żeby nie pozbyć się "puszystości".

3.
Na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu , wylać masę. Gdy zauważymy , że od warstwy zewnętrznej robią się tzw. " wulkaniki " ( uciekające powietrze z omleta) , delikatnie przewracamy omleta na drugą stronę. 
Gdy placek będzie już zarumieniony po obu stronach, wyłożyć na talerz.

Nie przypal ! 














4.
Na omleta kładziemy to co chcemy , dekorujemy i jemy !!!












Miłego jedzenia ;) 
Michał ;) 







poniedziałek, 28 października 2013

Pizza

Pizza


Składniki:

ciasto:
-0,5 kg mąki 
- 1 szklanka mleka 
- 30g drożdży
- 1 jajko 
- sól do smaku 

sos:
-200 ml wody 
- 3-4 czubate łyżki koncentratu pomidorowego 
- 4 ząbki czosnku 
-  łyżka śmietany 
- bazylia, majeranek, oregano 
- papryka słodka/ostra
- sól pieprz 

farsz:
(tak jak na obrazku)
- pieczarki 
- papryka (zielona, żółta , czerwona)
- salami 
- cebula
- ser 

(według uznania np.)
- kukurydza
- szynka 
- ananas
- pierś z kurczaka itp.



Sposób przygotowania:

1.Ciasto:
Drożdże rozpuścić w pół szklance ciepłego mleka. Do miski z mąką , jajkiem i solą wlać całe mleko. Zagnieść do jednolitej konsystencji. Pozostawić na 10 minut pod ściereczką.





















2.Sos:
Do garnka wlać wodę, gdy zacznie się gotować , dodać koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszać. Nie przykrywać pokrywką. Dodać rozgnieciony czosnek. Z odrobiną ciepłej wody wymieszać śmietanę i wlać do garnka. Następnie dodać wszystkie przyprawy , tak aby Ci smakował. Najwięcej daję bazylii , oregano i majeranku. Sos gotować na małym ogniu przez ok.10 minut nie przykrywając przykrywką.
















3. 
Ciasto wyłożyć na blachę. Obrzeża zrobić pogrubione. Wylać sos na placek i rozsmarować łyżką.













Następnie wyłożyć wszystkie pokrojone (według uznania) składniki. Posypać grubą warstwą sera.

4.
Gotową pizze piec w 200C przez ok. 20-25 minut ;) 




































Smacznego ;) 
Michał ;) 

wtorek, 22 października 2013

Placki Ziemniaczane






Placki ziemniaczane

(delikatne i kruche)




Składniki:
 (porcja z 10 ziemniaków)
- 10 średniej wielkości ziemniaków 
- 2 duże cebule 
- 2 duże jajka
- sól , granulowany czosnek , papryka słodka , pieprz 
- 3-4 czubate łyżki mąki pszennej
- olej/masło do smażenia



Sposób przygotowania: 

1. Obrane ziemniaki i cebule zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami przez maszynkę lub ręcznie. Do starkowanych  produktów dodać całe jajka i wymieszać. Przyprawić podanymi przyprawami do pożądanego smaku (najlepiej zrobić jednego placka, spróbować i ocenić czy są dobrze przyprawione).
Do masy dodać mąkę i dokładnie wymieszać. 

2. Na rozgrzanym tłuszczu smażyć z obu stron placki do nabrania złotawego koloru. 












Smacznego ;)

Sos cytrynowy

Sos cytrynowy

(idealny do ryb)



Składniki :
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżki majonezy
- 1,5 kostki rosołowej
- 200ml wody 
- 300g jogurtu naturalnego
- przyprawy (sól,pieprz,bazylia.majeranek)
- 2-3 łyżki mąki 



Sposób przygotowania:

1. Zagotować wodę w rondelku , dodać kostkę rosołową. W dużym naczyniu wymieszać jogurt z cytryną i majonezem. Następnie wlać do garnka. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać trochę bazylii i majeranku. Gotować na małym ogniu przez 5-10 minut.

2. W szklance wymieszać 50ml zimnej wody z mąką . Dodać do sosu i mieszać do zgęstnienia sosu. Jeżeli sos dalej nie jest takiej konsystencji jakiej pragniesz , powtórz czynność z mąką jeszcze raz ;) .


Sos jest idealny w podaniu z różnymi rybami ;) !


Pozdrawiam ;)

poniedziałek, 14 października 2013

Biszkopt tortowy

(zdjęcie niebawem)

Biszkopt Tortowy

Produkty:
 ( na podzielenie biszkopta na 4 warstwy)
- 8 jaj 
- szklanka mąki tortowej
- szklanka cukru 
-pół szklanki mąki ziemniaczanej
- cukier waniliowy 
- 3 łyżki oliwy 


Sposób przygotowania: 

1.
Białka ubić na sztywną pianę. Następnie po jednej łyżce dodawać cukier oraz cukier waniliowy . Potem dodawać po jednym żółtku dalej miksując.Odstawić mikser i stopniowo dodawać do masy obie mąki , mieszając delikatnie łyżką.

Po dokładnym  wymieszaniu się składników wylać masę na przygotowaną tortownicę. 
Nastawić piekarnik na 160C i piec biszkopt przez ok.40minut. Przed wstawieniem biszkoptu to piekarnika, należy pozbyć się powietrza , uderzając tortownicą  (kilka razy)  o blat/podłogę .


Biszkopt można stosować do innych ciast , lecz trzeba zmniejszyć ilość składników. 



Pozdrawiam ;)
Michał

piątek, 11 października 2013

Babka Górnicza


Babka Górnicza

 

 

Składniki:
- 1 szklanka cukru 
- 1 jajko 
- 5 łyżek dżemu 
- pół kostki margaryny 
- 2,5 szklanki mąki 
- 1 szklanka mleka 
- 2 łyżeczki sody ( lub proszku do pieczenia)


Sposób przygotowania: 

1. Cukier, jajko, dżem,kakao oraz margarynę utrzeć ze sobą do rozpuszczenia się cukru. Następnie dodać mleko, mąkę i sodę cały czas miksując.

2. Całą masę wylać do przygotowanej formy (najlepiej podłużna) . Piec przez ok. 45 minut w 170- 175C


3. Gotowe ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.






Smacznego ;)
Michał

Sernik


Sernik :

(klasyczny-prosty-delikatny)

Produkty:
Ciasto:
-1,5 szklanki mąki krupczatki
-0,5 szklanki cukru pudru 
-80g margaryny 
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
- 1 jajko 
Masa:
-1kg twarogu (półtłusty)
-1 szklanka cukru (w wersji słodszej- 1,5 szklanki) 
- 3-4 łyżki śmietany 
- 3 łyżki oliwy 
- 5-6 żółtek 
- 0,5 litra wody 
-  2 budynie śmietankowe ( na 0,5 litra mleka)
Pianka : 
- 5-6 białek 
- 0,5 szklanki cukru 
- szczypta soli 
-wiórki kokosowe


Sposób przygotowania: 

1.Ciasto : 
Zagnieść wszystkie produkty do powstania jednolitej masy ( uformować w kulę i wstawić do lodówki na 20-30 minut) 

2.Masa: 
Twaróg, cukier, śmietanę, oliwę, żółtka zmiksować. Natepnie dodać budyń i mleko , dalej miksując. Masa powinna być bardzo rzadka.

3.
Dużą blachę obłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wyłożyć ciasto i wylać na nie masę. Piec w 200C przez 40 minut. 

4.Pianka: 
Ubić białka ze szczypta soli. Dodać cukier.

5.
Po 40 minutach wyjąć sernik i wylać na ciasto ubite białka z cukrem. Wygładzić i posypać obficie wiórkami kokosowymi. Wstawić ciasto do piekarnika i piec jeszcze przez 20 minut .





Smacznego ;)
Michał

Cycki Murzynki


Cycki Murzynki 

 

Składniki:
 Ciasto
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
-1 szklanka mąki przennej
- 1 szklanka maku
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
Masa
- budyń śmietankowy/waniliowy
- 1 kostka masła (200g)
.
- biszkopty (najlepiej okrągłe)
Polewa
- 1 całe jajko 
-5 łyżek cukru
- 3 łyżki kakao
-3-4 łyżki mleka 
- pół kostki margaryny


Sposób przygotowania: 

1.Ciasto:
Jajka ubijamy z cukrem.Dodajemy szklankę maku (nie zaszkodzi jak doda się trochę więcej) , szklankę mąki i proszek do pieczenia. Połączone składniki wylać na blachę. Piec przez 30-35min w 175C.

2.Masa:
Budyń robimy według przepisu.Odkładamy do wystygnięcia.Zimny budyń ucieramy z kostką masła.
Następnie wylewamy na ciasto gotową masę i układamy biszkopty (rzędami) nasączone w ponczu lub herbacie. 

3.Polewa:
Jajko utrzeć z cukrem i dodać mleko, wlać do garnka i dodać margarynę. Po rozpuszczeniu się tłuszczu, dodajemy kakao cały czas mieszając. Po pozbyciu się grudek i do powstania jednolitej konsystencji, polewę wylać na biszkopty ( najlepiej łyżeczką , 1 łyżeczka na jeden biszkopt ).

4. Gotowe ciasto odstawiamy w zimne miejsce (lodówka, piwnica itp.) .





Smacznego ;)
Michał




środa, 9 października 2013

Syrop Kokosowy


Syrop Kokosowy 

Produkty: 
- 1,5 szklanki wiórków kokosowych
- ok. 500 ml wody
- szklanka cukru (można dodać odrobinę więcej)
- cukier waniliowy
- 3-4 łyżki soku z cytryny
- 2-3 łyżki miodu



Sposób przygotowania: 
1.
Gotujemy przez ok.15 minut 300ml wody z  wiórkami kokosowymi i cukrem. Po tym czasie dodajemy resztę wody , cukier waniliowy , sok z cytryny oraz miód. Gotujemy to wszystko przez 25 minut. Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Następnie masę przecedzić do butelki, słoika przez drobne sitko lub materiałową chustę ( bardziej polecam ten sposób , lecz brudzimy sobie ręce). Wstawić do lodówki. Po paru godzinach na powierzchni syropu powstanie tłuszcz ( nie zawsze ) . Pozbyć się tłuszczu łyżką i cieszyć się smakiem syropu ;)

Syrop idealnie pasuję do napojów, drinków oraz kawy.
Polecam PEPSI ( nie coca-cole) z syropem kokosowym. Jest to raj dla osoby , która uwielbia smak kokosa .

Pozdrawiam ;)
Michał

poniedziałek, 7 października 2013

Kruchutkie Ciasteczka

 Kruchutkie Ciasteczka 

(proste i szybkie do przygotowania ciasteczka)

Produkty :
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2-3 jajka
- ok.100g masła/margaryny
- 2 łyżki śmietany
- 2/3 szklanki cukru
- 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenie
Nadzienie:
(wg. uznania)
- Dżem
- Owoce
- Jogurt ( dodać do zgęstnienia trochę mąki)

Sposób przygotowania :
( czas przygotowania do 40 minut)

1.Ciasto:
Wszystkie produkty (jedno białko oddzielić od żółtka i pozostawić w miseczce) zagnieść ręcznie do powstania jednolitej masy. Jeżeli ciasto jest suche/twarde , dodać minimalną ilość mleka. Jeżeli za mokre , dodać tyle mąki aby ciasto nie było klejące.

2.
Od ciasta odrywamy mniejszą część (małą kulkę) , resztę przykrywamy ściereczką lub miską. Rozwałkowujemy ciasto tak aby powstało koło o średnicy ok. 30cm o grubości ok. 0,5cm. Powstałe koło podzielić na 8 trójkątów.( i tak powtarzać tą czynność do wyczerpania ciasta)

3.
Przygotowane nadzienie , w małych ilościach nakładać na środek trójkąta. Delikatnie zawinąć w kształt rogalika. Powstały rogalik posmarować od góry białkiem (zamiast białka można użyć małej ilości miodu)

4.
Piec w 160-180C do zarumienienia się ciasta (ok.25 minut) . Gdy zauważymy że ciasto się zarumieniło , można spróbować ciastko i zobaczyć czy ciasto jest już gotowe.

Gotowe ciasteczka posypać cukrem pudrem.







Pozdrawiam 
Michał ;) 




...

...