niedziela, 26 stycznia 2014

Piegusek



Piegusek


Składniki:
(na spora tortownicę)

- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka maku
- 1,25 szklanki cukru 
- 4 jajka
- kostka margaryny lub masła 
- 1 szklanka mleka 
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
- aromat śmietankowy/migdałowy/waniliowy



Sposób przygotowania:

1.
Ucieramy margarynę z żółtkami i cukrem. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, mak, mleko oraz aromat. Wszystko miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ubijamy białka na sztywną piane po czym dodajemy ją do masy. Delikatnie mieszamy łyżką. 

2.
Nastawiamy piekarnik na 180 C. Tortownice smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Wylewamy masę na formę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez ok. 50 minut.
Można polać polewą czekoladową.












Dziś polecam spokojniejszą piosenkę niż w ostatnim przepisie ;) 
Świetna gra na gitarze, wzruszający teledysk jak i tekst utworu. 
Ed Sheeran - The A Team








Pozdrawiam oraz życzę udanego tygodnia 
Michał ;) 


sobota, 25 stycznia 2014

Schab Łososiowy








Schab Łososiowy


Przepis dostałem od mojego dziadka. Polecam każdemu kto lubi czasem zjeść surowe mięso. Dlaczego łososiowy? Bo jego kolor przypomina właśnie kolor łososia. Taki schab idealnie zastępuje "wodne wędliny ze sklepu"!
Banalne przyrządzenie.



Składniki:

- 1 kg schabu 
- 3 łyżki soli 
- 2 łyżki pieprzu 
- 2 łyżki cukru 
- 6 ząbków czosnku



Sposób przygotowania:
(czas przygotowania tego schabu jest dosyć długi - 4 dni)

1.
Do miseczki wsypujemy sól, pieprz, cukier i mieszamy. Umyty schab wkładamy do opakowania ze szczelnym pokryciem. Wsypujemy do niego zawartość miseczki i wcieramy marynatę w mięso. Następnie kroimy drobno czosnek i wklepujemy go delikatnie w schab. Zamykamy opakowanie i wstawiamy do lodówki.

2.Dzień 2-4.
Każdego dnia należy "miętosić" mięso (wklepywać, masować itp.) 

3.
Ostatniego dnia wyjmujemy mięso z opakowania i płuczemy w wodzie. I schab gotowy ;) 










Dziś trochę dobrego polskiego rocka ;) 
Agnieszka Chylińska/O.N.A
"Winna"




Pozdrawiam
Michał ;)





czwartek, 16 stycznia 2014

Krótki urlop

Niestety jestem zmuszony, żeby w przyszłym tygodniu zrobić sobie małą przerwę w blogowaniu.
Nowe przepisy powinny pojawić się pod koniec stycznia.

Pozdrawiam,
Michał

niedziela, 12 stycznia 2014

Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem





Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem

(ziemniaki-pierś z kurczaka-pieczarki-sos beszamelowy)



Składniki:
(na naczynie żaroodporne o śr.ok.21 cm)

- 2 kg ziemniaków
- 05, kg pieczarek
- 4 piersi z kurczaka
- 3 cebule 
- 3 łyżki śmietany 
- sól, pieprz

Sos:
- 2 łyżki masła 
- 2 łyżki mąki 
- 1 szklanka mleka 
- 5 łyżek śmietany
- 2 łyżki soku z cytryny
- odrobina starkowanej gałki muszkatołowej 



Sposób przygotowania:

1.
Nieobrane ziemniaki gotujemy przez ok. 10 minut. Tak aby była al dente.
Obieramy cebule i kroimy je w piórka.Pieczarki myjemy i kroimy na większe części. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu wrzucamy cebulę i pieczarki, dusimy składnik pod przykryciem. Po paru minutach doprawiamy je pieprzem i solą, a następnie gdy pieczarki wypuszczą już wodę dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy. 
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i przyprawiamy (papryką,pieprzem,solą lub po prostu gotową przyprawą do kurczaka) i smażymy na patelni.


2. Sos:
Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę, nie mieszamy. Dopiero gdy dodamy mleko zaczynamy mieszać tak długo dopóki masa będzie jednolita i bez grudek. Potem dodajemy resztę składników i przyprawiamy solą do smaku. Sos gotowy.

3.
Nastawiamy piekarnik na 180 C. 
Obieramy ziemniaki i kroimy je w plastry o grubości ok. 1 cm. Na dno żaroodpornego naczynia wykładamy warstwę ziemniaków ( tak jak na zdjęciu) i odrobinę solimy:


Następnie wykładamy usmażonego kurczaka:


Później pieczarki z cebulą:


Na koniec wykładamy resztę ziemniaków i polewamy to wszystko sosem beszamelowym:



4.
Wstawiamy naczynie do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 40 minut.
 Po tym czasie wykładamy i zajadamy ;) 







A tu ode mnie przyjemna dla ucha pioseneczka ;) 





Udanego tygodnia
Michał ;)







sobota, 11 stycznia 2014

Babka ziemniaczana

Babka Ziemniaczana

- z sosem beszamelowym

(coś dla miłośników potraw z ziemniaków)



Składniki:
(na dużą blaszkę)

- 3 kg ziemniaków 
- 2 duże kiełbasy 
- 2 cebule 
- 5 czubatych łyżek kaszy manny
- 1 jajko
- pieprz, sól, majeranek

Sos:
- 2 łyżki masła 
- 2 łyżki mąki 
- 1 szklanka mleka 
- 5 łyżek śmietany
- 2 łyżki soku z cytryny
- odrobina starkowanej gałki muszkatołowej 



Sposób przygotowania:

1.
Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce z najmniejszymi oczkami.Obieramy cebulę i kroimy w kostkę tak samo jak i kiełbasę. Następnie wrzucamy na patelnię i podsmażamy. Do zmielonych ziemniaków dodajemy kasze manną oraz jajko. Dodajemy również usmażoną cebulę z kiełbasą i wszystko to mieszamy łyżką. Następnie przyprawiamy masę pieprzem i solą oraz dodajemy sporą ilość majeranku. Następnie wylewamy ziemniaki na posypaną bułką tartą blachę. Babkę pieczemy przez ok.1h w 180 C .





2. Sos:
Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę, nie mieszamy. Dopiero gdy dodamy mleko zaczynamy mieszać tak długo dopóki masa będzie jednolita i bez grudek. Potem dodajemy resztę składników i przyprawiamy solą do smaku. Sos gotowy.

3.
Upieczoną babkę wykładamy na talerz i polewamy przygotowanym sosem.









Dzisiejszą piosenkę dodaje z archiwum muzycznego mojego taty ;) 
Stara dobra piosenka ;) 





Życzę smacznego
pozdrawiam
Michał ;)


sobota, 4 stycznia 2014

Ciastka Francuskie



Ciastka Francuskie



Robiłem pierwszy raz i zdziwiłem się smakiem. Nie przepadam za ciastem francuskim, ale te ciastka mi bardzo zasmakowały ;)



Składniki:
(na 60-70 sztuk)

- 2 szklanki mąki pszennej 
- kostka margaryny 250g
- 2 jajka
- 3 łyżki śmietany
- cukier do posypania 


Sposób przygotowania:

1.
Margarynę dzielimy nożem na mniejsze cząstki. Mąkę wsypujemy do miski z margaryną, dodajemy śmietanę i dwa żółtka (białko odkładamy na później). Myjemy rączki i zabieramy się za ugniatanie ciasta. Gdy masa będzie już jednolita, i nie będzie przylepiać się do rąk, zawijamy w folię i wkładamy na 2 godziny do lodówki.

2.
Po dwóch godzinach wykładamy ciasto. Nastawiamy piekarnik na 210 C. Blat lub stolnicę posypujemy mąką. Bierzemy część ciasta i wałkujemy na placek o grubości ok. 5-6mm. Następnie wycinamy ciastka dowolnymi foremkami (gwiazdki,serduszka,grzybki,kwiatki itp.)

3.
Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce układamy ciastka i smarujemy każde białkiem, a następnie posypujemy cukrem (ciasto nie ma w sobie cukru więc nie jest słodkie, ja lubię gdy coś jest słodkie dlatego nie żałowałem i sypałem sporą ilości).



4.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok.12-15 minut. Ciastka powinny dobrze urosnąć i być zarumienione. Wykładamy i jemy ;)












Dzisiejsza muzyczka ode mnie ;)
Gdy jej słucham przeżywam 7 minut dobrej "fazy" i wiele rozmyślam.






Miłego weekendu
Michał ;)



czwartek, 2 stycznia 2014

Makowiec na cieście cytrynowym





Makowiec na cieście cytrynowym 

(makowiec w innej odmianie)




Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej 
- 2 szklanki cukru 
- 190g masła  
- 6 jajek 
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- sok z jednej dużej cytryny
- puszka masy makowej 



Sposób przygotowania:

1.
Nastawiamy piekarnik na 180 C. 
Oddzielamy żółtka od białek. Do miski wrzucamy masło, cukier, żółta i ucieramy mikserem do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodajemy sok z cytryny (można również dodać odrobinę olejku zapachowego - cytrynowego), mąkę i proszek do pieczenia dalej miksując. Na sam koniec ubijamy białka   i dodajemy do masy.

2.
Na przygotowaną blachę wylewamy połowę ciasta. Następnie układamy warstwę masy makowej, a na nią druga część ciasta.

3.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 45 minut. Po ostygnięciu można posypać cukrem pudrem. 









Dzisiejszy utwór należy do świetnego szwedzkiego zespołu grającego
 Indie Rock.
Peter Bjorn and John - I know you don't love me




Pozdrawiam 
Michał ;) 


...

...