piątek, 18 kwietnia 2014

Mazurek z masą kajmakową


Mazurek z masą kajmakową


W końcu nadszedł ten cudny okres pieczenia mazurków. Jest to jedno z  moich ulubionych ciast. Jest dość proste do zrobienia, a przy okazji można wykazać się swoim talentem artystycznym ;) 


Składniki: 
(na blachę 24x36)

ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- łyżka mąki ziemniaczanej 
- 180 g masła 
- 2 żółtka 
- 100 g cukru pudru 
wierzch:
 - gotowa masa kajmakowa/krówkowa
- orzechy włoskie 
-płatki migdałów
- według uznania: posypka kolorowa itp. 



Sposób przygotowania:

1.Ciasto 
Do miski wrzucamy wszystkie składniki na ciasto i ugniatamy ręcznie. Ciasto będzie gotowe gdy nie będzie przylepiać się do rąk. Następnie wkładamy je do lodówki na 2 godziny. 

2.
Nastawiamy piekarnik na 190 C . Na blachę o niskich ściankach wykładamy ciasto i rozprowadzamy. Pieczemy przez 12-15 minut. 


3.
Następnie na ciasto wykładamy masę i dekorujemy jak tylko chcemy ;) 
Przepyszne ciasto gotowe ;) 


Życzę wszystkim smacznego jajka i udanych świąt ;) 




A dziś ode mnie kolejna piosenka Crystal Fighters:
"Wave"





Wesołych świąt Michał ;) 


1 komentarz:

Dziękuje za komentarz ;)
Jak znajdziesz jakiś błąd, proszę powiadom mnie o tym wysyłając maila na adres: gastrozyciapl@gmail.com lub napisz w komentarzu.
Proszę podpisz się imieniem pod komentarzem, jeżeli nie posiadasz własnego konta ;)

...

...