Mazurek z masą kajmakową
W końcu nadszedł ten cudny okres pieczenia mazurków. Jest to jedno z moich ulubionych ciast. Jest dość proste do zrobienia, a przy okazji można wykazać się swoim talentem artystycznym ;)
Składniki:
(na blachę 24x36)
ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 180 g masła
- 2 żółtka
- 100 g cukru pudru
wierzch:
- gotowa masa kajmakowa/krówkowa
- orzechy włoskie
-płatki migdałów
- według uznania: posypka kolorowa itp.
Sposób przygotowania:
1.Ciasto
Do miski wrzucamy wszystkie składniki na ciasto i ugniatamy ręcznie. Ciasto będzie gotowe gdy nie będzie przylepiać się do rąk. Następnie wkładamy je do lodówki na 2 godziny.
2.
Nastawiamy piekarnik na 190 C . Na blachę o niskich ściankach wykładamy ciasto i rozprowadzamy. Pieczemy przez 12-15 minut.
3.
Następnie na ciasto wykładamy masę i dekorujemy jak tylko chcemy ;)
Przepyszne ciasto gotowe ;)
mmm… wygląda niebywale apetycznie! mniam
OdpowiedzUsuń