Ciasteczka z orzechami
i płatkami owsianymi
Święta tuż tuż, więc w sklepach pełno orzechów :) Szybkie w zrobieniu i bardzo smaczne ciasteczka.
Składniki:
(na około 30 sztuk)
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru pudru
- opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżka miodu
- 1/2 szklanki pokruszonych orzechów (włoskich lub laskowych)
- 3 łyżki płatków owsianych
- 3 czubate łyżki masła
- 2 żółtka
Sposób przygotowania :
1.
Mąkę, cukier, masło (najlepiej miękkie) ,żółtka oraz miód zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodajemy orzechy i płatki owsiane dalej zagniatając. Następnie zawijamy w folię lub wkładamy do woreczka i zostawiamy w lodówce na 1,5 godziny.
2.
Nastawiamy piekarnik na ok. 175 C. Odrywamy kawałek ciasta i rozwałkujemy je na grubość ok. 0,5 cm. Wycinamy ciasteczka foremką i układamy je na blaszce. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok 10-12 minut.
Wykładamy i ciastka gotowe :)
A dziś kolejna odsłona świetnego brytyjskiego zespołu FOALS ;)
INHALER
Pozdrawiam ;)
Michał
Już sama nie wiem, które ciastka piec na te święta, każde następne są lepsze od poprzednich. Twój przepis bardzo mi się podoba, bo nie trzeba nawet wałkować ciasta, wystarczy utoczyć kulkę i lekko docisnąć do blaszki , ciastka najszybsze na świecie.
OdpowiedzUsuńRacja :) są banalne ale co najważniejsze , bardzo smaczne
UsuńPozdrawiam :)