wtorek, 29 października 2013

Omlet



Omlet 

(puszysty i gruby)


Produkty:
(na jedną sztukę)
- 3 czubate łyżki mąki pszennej 
- 2 jajka 
- 4 łyżki mleka 
- 1 łyżka oleju 
- szczypta soli
- 2 łyżeczki cukru pudru (jeżeli omleta ma być na słodko)

Farsz:
WEDŁUG UZNANIA np.:
- jogurt 
-dżem
-miód
-owoce 
-warzywa
- itp. 


Sposób przygotowania:

1.
Oddzielamy białka od żółtek , białka ubić na sztywno (ze szczyptą soli) . 

2.
W oddzielnym naczyniu wymieszać pozostałe składniki , aby nie było grudek. Dodajemy do białek i delikatnie mieszamy ,  tak żeby nie pozbyć się "puszystości".

3.
Na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu , wylać masę. Gdy zauważymy , że od warstwy zewnętrznej robią się tzw. " wulkaniki " ( uciekające powietrze z omleta) , delikatnie przewracamy omleta na drugą stronę. 
Gdy placek będzie już zarumieniony po obu stronach, wyłożyć na talerz.

Nie przypal ! 














4.
Na omleta kładziemy to co chcemy , dekorujemy i jemy !!!












Miłego jedzenia ;) 
Michał ;) 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za komentarz ;)
Jak znajdziesz jakiś błąd, proszę powiadom mnie o tym wysyłając maila na adres: gastrozyciapl@gmail.com lub napisz w komentarzu.
Proszę podpisz się imieniem pod komentarzem, jeżeli nie posiadasz własnego konta ;)

...

...