Omlet
(puszysty i gruby)
Produkty:
(na jedną sztukę)
- 3 czubate łyżki mąki pszennej
- 2 jajka
- 4 łyżki mleka
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
- 2 łyżeczki cukru pudru (jeżeli omleta ma być na słodko)
Farsz:
WEDŁUG UZNANIA np.:
- jogurt
-dżem
-miód
-owoce
-warzywa
- itp.
Sposób przygotowania:
1.
Oddzielamy białka od żółtek , białka ubić na sztywno (ze szczyptą soli) .
2.
W oddzielnym naczyniu wymieszać pozostałe składniki , aby nie było grudek. Dodajemy do białek i delikatnie mieszamy , tak żeby nie pozbyć się "puszystości".
3.
Na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu , wylać masę. Gdy zauważymy , że od warstwy zewnętrznej robią się tzw. " wulkaniki " ( uciekające powietrze z omleta) , delikatnie przewracamy omleta na drugą stronę.
Gdy placek będzie już zarumieniony po obu stronach, wyłożyć na talerz.
Nie przypal !
4.
Na omleta kładziemy to co chcemy , dekorujemy i jemy !!!
Miłego jedzenia ;)
Michał ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za komentarz ;)
Jak znajdziesz jakiś błąd, proszę powiadom mnie o tym wysyłając maila na adres: gastrozyciapl@gmail.com lub napisz w komentarzu.
Proszę podpisz się imieniem pod komentarzem, jeżeli nie posiadasz własnego konta ;)