Deser Bezowy
Przepis inspirowany na podstawie przepisu Kingi Paruzel z Masterchef
Składniki :
(na 2 porcje)
Beza:
- 6 białek
- 300g cukru pudru
- 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Krem:
- 1 budyń śmietankowy
- pół kostki masła
Środek:
- kisiel owocowy (najlepiej z kawałkami owoców)
- owoce ( według uznania np. winogrona i kiwi)
Dekoracja:
- Owoce ( takie jakie w środku bezy lub tak jak na zdjęciu liczi i limonka)
Sposób przygotowania :
1.Beza:
Białka ubić z odrobina soli na sztywna pianę. Następnie dodawać małymi porcjami cukier dalej miksując. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną. Nastawiamy piekarnik na 160C. Obłożyć blachę papierem do pieczenia . Masę rozłożyć na cztery koła o średnicy ok.14cm ( dwa koła wygładzić na płasko , a dwa następne pozostawić z delikatną górką). Piec przez ok.30 minut.
2.Krem:
Zrobić budyń według przepisu. Wystudzić i utrzeć budyń z masłem. Krem gotowy ;)
3.Środek:
Zrobić kisiel według przepisu. Pokroić owoce na drobne cząstki , pokropić cytryną (szczególnie gdy używamy banana) . Wymieszać kisiel z owocami i odstawić do wystygnięcia.
4.
Następnie na dwa płaskie kółka bezowe nakładamy krem (ok.10cm grubości) w środku wydrążamy dziurkę. Do otworu wkładamy owoce z kisielem.Na to kładziemy drugie krążki bezowe. Kładziemy po łyżce zrobionego kremu. Na co kładziemy różne elementy dekoracyjne. Bezę podawać na okrągłych talerzach.
Cały deser można pokropić delikatnie sokiem z cytryny lub limonki.
Smacznego ;)
Michał ;)
wyśmienite!
OdpowiedzUsuńsuper deserek :)
OdpowiedzUsuń