Rogaliki z marmoladą
Po krótkiej przerwie, wracam z rogalikami. Zrobiłem je na tłusty czwartek, a dziś jest idealna okazja na wstawienie przepisu. Z okazji Dnia Kobiet składam najserdeczniejsze życzenia wszystkim Paniom ;)
Składniki:
(na ok. 40 - 50 rogalików)
Ciasto:- 3 szklanki mąki pszennej
- pół kostki smalcu
- pół kostki masła
- 3 jajka
- 4 łyżki cukru
- 50 g drożdży
- 4 łyżki śmietany
Środek:
- duży słoik marmolady (słodko-kwaśna)
Sposób przygotowania:
1.
Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do miski. Zagniatamy ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji.
2.
Nastawiamy piekarnik na 180 C. Od ciasta odrywamy część i wałkujemy ją na okrągły placek o grubości ok. 0,5 cm. Koło dzielimy na szerokie trójkąty. Przy "podstawie trójkąta" kładziemy łyżkę marmolady i zawijamy ciasto w stronę wierzchołka UWAGA NA WYPŁYWAJĄCĄ MARMOLADĘ!!! Pierwsze mogą nie wyjść tak jak mi ale potem się wprawisz ;). Rogaliki można posmarować z wierzchu białkiem. Na blachę z papierem do pieczenia układamy rogaliki i pieczemy przez ok. 15 min do zarumienienia. I powtarzamy powyższe czynności do wyczerpania się ciasta.
Rogale gotowe ;)
Kolejna piosenka zespołu Kings Of Leon :
Back Down South
Pozdrowionka
Michał ;)
-
chętnie zjadłabym takiego rogala:) bardzo fajny blog! ozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńpyszne rogaliki, super przepis :)
OdpowiedzUsuń