sobota, 8 marca 2014

Rogaliki z marmoladą




Rogaliki z marmoladą


Po krótkiej przerwie, wracam z rogalikami. Zrobiłem je na tłusty czwartek, a dziś jest idealna okazja na wstawienie przepisu. Z okazji Dnia Kobiet składam najserdeczniejsze życzenia wszystkim Paniom ;)


Składniki:
(na ok. 40 - 50 rogalików)

Ciasto:- 3 szklanki mąki pszennej
- pół kostki smalcu 
- pół kostki masła
- 3 jajka
- 4 łyżki cukru
- 50 g drożdży
- 4 łyżki śmietany

Środek:
- duży słoik marmolady (słodko-kwaśna) 




Sposób przygotowania:

1.
Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do miski. Zagniatamy ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji. 

2.
Nastawiamy piekarnik na 180 C. Od ciasta odrywamy część i wałkujemy ją na okrągły placek o grubości ok. 0,5 cm. Koło dzielimy na szerokie trójkąty. Przy "podstawie trójkąta" kładziemy łyżkę marmolady i zawijamy ciasto w stronę wierzchołka UWAGA NA WYPŁYWAJĄCĄ MARMOLADĘ!!! Pierwsze mogą nie wyjść tak jak mi ale potem się wprawisz ;). Rogaliki można posmarować z wierzchu białkiem. Na blachę z papierem do pieczenia układamy rogaliki i pieczemy przez ok. 15 min do zarumienienia. I powtarzamy powyższe czynności do wyczerpania się ciasta.

Rogale gotowe ;)  





Kolejna piosenka zespołu Kings Of Leon :

Back Down South




Pozdrowionka 
Michał ;) 





 

2 komentarze:

Dziękuje za komentarz ;)
Jak znajdziesz jakiś błąd, proszę powiadom mnie o tym wysyłając maila na adres: gastrozyciapl@gmail.com lub napisz w komentarzu.
Proszę podpisz się imieniem pod komentarzem, jeżeli nie posiadasz własnego konta ;)

...

...