Faworki
W końcu nadszedł ten dzień ;) Tłusty Czwartek. Najpiękniejsze
święto w całym roku. Pączki, oponki, faworki… Nie ograniczaj się, jedz tyle ile
wciśniesz w siebie ;) Smacznego Tłustego Czwartku życzę ;)
Składniki:
(na średnią ilość)
- 2 szklanki mąki pszennej
- 200g śmietany 18%
- 5 żółtek
- 1/3 szklanki cukru pudru (opcjonalnie)
- 1 łyżka octu spirytusowego
- tłuszcz do smażenia (2-3 kostki smalcu)
- obrany ziemniak
- cukier puder do posywania
1.
Do sporej miski wrzucamy wszystkie składniki. Myjemy rączki i
wyrabiamy ciasto. Następnie posypujemy stolnicę/blat mąką. Odrywamy kawałek
ciasta i rozwałkujemy na placek.
2.
W garnku rozpuszczamy tłuszcz i wrzucamy kawałek ziemniaka. Placek kroimy w paski o szerokości ok. 3cm i długości 8-12cm. Nacinamy wzdłuż każdy środek paska i przewijamy
jeden koniec przez nacięcie. Jak na zdjęciu:
3.
Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy partiami faworki. Czekamy aż
się zarumienią z obu stron i wykładamy na ręczniczek papierowy. Następnie
układamy na tacy/talerzu i obsypujemy cukrem pudrem. Gotowe ;) A dziś znowu kolejna piosenka zespołu FOALS ;)
"Hummer"
Smacznego Tłustego Czwartku
Życzy
Michał ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za komentarz ;)
Jak znajdziesz jakiś błąd, proszę powiadom mnie o tym wysyłając maila na adres: gastrozyciapl@gmail.com lub napisz w komentarzu.
Proszę podpisz się imieniem pod komentarzem, jeżeli nie posiadasz własnego konta ;)