środa, 26 lutego 2014

Faworki




 
 

Faworki

 

 
W końcu nadszedł ten dzień ;) Tłusty Czwartek. Najpiękniejsze święto w całym roku. Pączki, oponki, faworki… Nie ograniczaj się, jedz tyle ile wciśniesz w siebie ;) Smacznego Tłustego Czwartku życzę ;)
 

 
Składniki:
(na średnią ilość)
 
- 2 szklanki mąki pszennej
- 200g śmietany 18%
- 5 żółtek
- 1/3 szklanki cukru pudru (opcjonalnie)
- 1 łyżka octu spirytusowego
- tłuszcz do smażenia (2-3 kostki smalcu)
- obrany ziemniak
- cukier puder do posywania

 

 Sposób przygotowania:

 

1.
Do sporej miski wrzucamy wszystkie składniki. Myjemy rączki i wyrabiamy ciasto. Następnie posypujemy stolnicę/blat mąką. Odrywamy kawałek ciasta i rozwałkujemy na placek.


2.
W garnku rozpuszczamy tłuszcz i wrzucamy kawałek ziemniaka. Placek kroimy w paski o szerokości ok. 3cm i długości 8-12cm.  Nacinamy wzdłuż każdy środek paska i przewijamy jeden koniec przez nacięcie. Jak na zdjęciu:

 

 
 
 

3.
Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy partiami faworki. Czekamy aż się zarumienią z obu stron i wykładamy na ręczniczek papierowy. Następnie układamy na tacy/talerzu i obsypujemy cukrem pudrem. Gotowe ;)

 

 
 

A dziś znowu kolejna piosenka zespołu FOALS ;)

 
"Hummer"
 
 
 
 
 
 

Smacznego Tłustego Czwartku
Życzy
Michał ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za komentarz ;)
Jak znajdziesz jakiś błąd, proszę powiadom mnie o tym wysyłając maila na adres: gastrozyciapl@gmail.com lub napisz w komentarzu.
Proszę podpisz się imieniem pod komentarzem, jeżeli nie posiadasz własnego konta ;)

...

...