Tort Bananowy
Dziś wstawiam tego przepysznego torcika bananowego specjalnie dla Justyny Kowalczyk. Dziś pokazała, że jest naprawdę fenomenalna. Mimo ogromnej kontuzji, wygrała! Gratuluję i ogromnie się cieszę z jej osiągu ;)
Składniki: 
(na tortownicę) 
Biszkopt:
- 8 jaj  
- szklanka mąki tortowej
- szklanka cukru 
- 3/4 szklanki kakao
- 3/4 szklanki kakao
-pół szklanki mąki ziemniaczanej
- cukier waniliowy 
- 3 łyżki oliwy 
- 4 wagoniki gorzkiej czekolady
Namoczenie biszkoptu:
- mocna czarna herbata 0,5l
- 3 łyżki cukru
- sok z połowy cytryny
Krem:
- 1/4 szklanki cukru
-opakowanie budyniu bananowego lub śmietankowego
- 2 szklanki mleka
- 150g masła
- 3-4 banany
Dekoracja/wierzch:
- 500 g śmietany 36%
- 3 łyżki cukru
- 2 wagoniki gorzkiej czekolady
- posypka czekoladowa (pałeczki)
- 4 wagoniki gorzkiej czekolady
Namoczenie biszkoptu:
- mocna czarna herbata 0,5l
- 3 łyżki cukru
- sok z połowy cytryny
Krem:
- 1/4 szklanki cukru
-opakowanie budyniu bananowego lub śmietankowego
- 2 szklanki mleka
- 150g masła
- 3-4 banany
Dekoracja/wierzch:
- 500 g śmietany 36%
- 3 łyżki cukru
- 2 wagoniki gorzkiej czekolady
- posypka czekoladowa (pałeczki)
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka ubić na sztywną pianę. Następnie po jednej łyżce dodawać cukier oraz cukier waniliowy . Potem dodawać po jednym żółtku dalej miksując.Odstawić mikser i stopniowo dodawać do masy obie mąki, kakao oraz starkowaną gorzką czekoladę, mieszając delikatnie łyżką.
Po dokładnym  wymieszaniu się składników wylać masę na przygotowaną tortownicę. 
Nastawić piekarnik na 160C i piec biszkopt przez ok.40minut. Przed wstawieniem biszkoptu do piekarnika, należy pozbyć się powietrza , uderzając tortownicą  (kilka razy)  o blat/podłogę .
2.Krem
Budyń robimy według przepisu na opakowaniu. Po wystygnięciu ucieramy z masłem.
Kroimy wszystkie banany w krążki i pokrapiamy sokiem z cytryną by nie czarniały.
3.
Gdy biszkopt będzie mieć już temperaturę pokojową, przekrajamy go na 3 warstwy. Następnie łyżką nasączamy pierwszą warstwę biszkoptu. Krem dzielimy na dwie części i jedną z nich wykładamy na biszkopt. Następnie układamy pokrojonego banana w każde wolne miejsce. Przykrywamy drugą warstwą biszkoptu, nasączamy i robimy to samo co wcześniej.
4.Bita śmietana:
Do miski wlewamy śmietanę 36%. Dodajemy cukier i miksujemy przez 3-4 minuty do uzyskania bitej śmietany. Śmietana musi być schłodzona!
5.
Górę tortu i boki smarujemy bitą śmietaną. Boki obsypujemy posypką czekoladową. A wierzch dekorujemy starkowaną czekoladą.
2.Krem
Budyń robimy według przepisu na opakowaniu. Po wystygnięciu ucieramy z masłem.
Kroimy wszystkie banany w krążki i pokrapiamy sokiem z cytryną by nie czarniały.
3.
Gdy biszkopt będzie mieć już temperaturę pokojową, przekrajamy go na 3 warstwy. Następnie łyżką nasączamy pierwszą warstwę biszkoptu. Krem dzielimy na dwie części i jedną z nich wykładamy na biszkopt. Następnie układamy pokrojonego banana w każde wolne miejsce. Przykrywamy drugą warstwą biszkoptu, nasączamy i robimy to samo co wcześniej.
4.Bita śmietana:
Do miski wlewamy śmietanę 36%. Dodajemy cukier i miksujemy przez 3-4 minuty do uzyskania bitej śmietany. Śmietana musi być schłodzona!
5.
Górę tortu i boki smarujemy bitą śmietaną. Boki obsypujemy posypką czekoladową. A wierzch dekorujemy starkowaną czekoladą.
Tort gotowy ;) 
Dziesiejszą piosenkę którą udostępniam usłyszałem wczoraj rano na MTV Rock, 
i do teraz siedzi mi w głowie ;) 
Vance Joy - Riptide 
Pozdrawiam
Michał ;)
 


 
 
fajny.majka
OdpowiedzUsuńpołączenie bananów i czekolady jest najlepsze na świecie :D
OdpowiedzUsuń---
http://takeittasty.blogspot.com
http://fb.com/takeittasty
Popieram to stwierdzenie ;)
UsuńWygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuń