czwartek, 13 lutego 2014

Tort Bananowy


Tort Bananowy

Dziś wstawiam tego przepysznego torcika bananowego specjalnie dla Justyny Kowalczyk. Dziś pokazała, że jest naprawdę fenomenalna. Mimo ogromnej kontuzji, wygrała! Gratuluję i ogromnie się cieszę z jej osiągu ;)

 
 
Składniki:
(na tortownicę)
 
 
Biszkopt:
- 8 jaj
- szklanka mąki tortowej
- szklanka cukru
- 3/4 szklanki kakao 
-pół szklanki mąki ziemniaczanej
- cukier waniliowy
- 3 łyżki oliwy
- 4 wagoniki gorzkiej czekolady

Namoczenie biszkoptu:
- mocna czarna herbata 0,5l
- 3 łyżki cukru
- sok z połowy cytryny



Krem:
- 1/4 szklanki cukru
-opakowanie budyniu bananowego lub śmietankowego
- 2 szklanki mleka
- 150g masła
- 3-4 banany

Dekoracja/wierzch:
- 500 g śmietany 36%
- 3 łyżki cukru
- 2 wagoniki gorzkiej czekolady
- posypka czekoladowa (pałeczki)




Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka ubić na sztywną pianę. Następnie po jednej łyżce dodawać cukier oraz cukier waniliowy . Potem dodawać po jednym żółtku dalej miksując.Odstawić mikser i stopniowo dodawać do masy obie mąki, kakao oraz starkowaną gorzką czekoladę, mieszając delikatnie łyżką.

Po dokładnym wymieszaniu się składników wylać masę na przygotowaną tortownicę.
Nastawić piekarnik na 160C i piec biszkopt przez ok.40minut. Przed wstawieniem biszkoptu do piekarnika, należy pozbyć się powietrza , uderzając tortownicą (kilka razy) o blat/podłogę .

2.Krem
Budyń robimy według przepisu na opakowaniu. Po wystygnięciu ucieramy z masłem.
Kroimy wszystkie banany w krążki i pokrapiamy sokiem z cytryną by nie czarniały.

3.
Gdy biszkopt będzie mieć już temperaturę pokojową, przekrajamy go na 3 warstwy. Następnie łyżką nasączamy pierwszą warstwę biszkoptu. Krem dzielimy na dwie części i jedną z nich wykładamy na biszkopt. Następnie układamy pokrojonego banana w każde wolne miejsce. Przykrywamy drugą warstwą biszkoptu, nasączamy i robimy to samo co wcześniej.

4.Bita śmietana:
Do miski wlewamy śmietanę 36%. Dodajemy cukier i miksujemy przez 3-4 minuty do uzyskania bitej śmietany. Śmietana musi być schłodzona!

5.
Górę tortu i boki smarujemy bitą śmietaną. Boki obsypujemy posypką czekoladową. A wierzch dekorujemy starkowaną czekoladą.


Tort gotowy ;)








Dziesiejszą piosenkę którą udostępniam usłyszałem wczoraj rano na MTV Rock,
i do teraz siedzi mi w głowie ;)

Vance Joy - Riptide






Pozdrawiam
Michał ;)





4 komentarze:

  1. połączenie bananów i czekolady jest najlepsze na świecie :D
    ---
    http://takeittasty.blogspot.com
    http://fb.com/takeittasty

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za komentarz ;)
Jak znajdziesz jakiś błąd, proszę powiadom mnie o tym wysyłając maila na adres: gastrozyciapl@gmail.com lub napisz w komentarzu.
Proszę podpisz się imieniem pod komentarzem, jeżeli nie posiadasz własnego konta ;)

...

...