Zapiekanka gołąbkowa
(z sosem pomidorowym)
Składniki:
(na dużą blachę)
-1 kg mięsa mielonego
- 1 duża główka białej kapusty
- 2 woreczki ryżu
- 2 duże cebule
- sól, pieprz, papryka, majeranek
sos:
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- łyżka śmietany
- 3 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1.
Kapustę myjemy i szatkujemy. Wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy kapustę przez ok.20 minut aby trochę zmiękła. Po 20 minutach wyjmujemy kapustę łyżką cedzakową. Wodę po kapuście zużyjemy do sosu pomidorowego.
2.
Gotujemy dwa woreczki ryżu. Obieramy cebulę i kroimy w kostkę. Następnie smażymy ją do złotego koloru.
3.
Nastawiamy piekarnik na 180 C. Następnie do miski wkładamy mięso mielone i dodajemy ugotowany ryż oraz cebulę. Składniki łączymy za pomocą naszej dłoni, a w trakcie przyprawiamy mięso solą, pieprzem,papryką oraz majerankiem.
4.
Na dno blachy wykładamy warstwę kapusty.
Następnie wykładamy całe mięso.
Na koniec wykładamy resztę kapusty i wstawiamy do piekarnika na 1 godzinę.
5.Sos:
Do gotującej się wody po kapuście dodajemy koncentrat pomidorowy,śmietanę i drobno pokrojone ząbki czosnku. Przyprawiamy do smaku i sos gotowy.
Zapiekankę można można jeść z ziemniakami lub bez. Kroimy, wykładamy na talerz i polewamy sosem.
Dziś udostępniam wspaniałą piosenkę zespołu Kings Of Leon:
"Pyro"
Pozdrawiam
Michał ;)
pycha, moje smaki :), pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńnastępna wersja gołąbków :)
OdpowiedzUsuńfajny pomysł do wykorzystania
OdpowiedzUsuń