niedziela, 9 lutego 2014

Zapiekanka gołąbkowa


Zapiekanka gołąbkowa

(z sosem pomidorowym)


Składniki:
(na dużą blachę) 

-1 kg mięsa mielonego 
- 1 duża główka białej kapusty 
- 2 woreczki ryżu 
- 2 duże cebule
- sól, pieprz, papryka, majeranek

sos:
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego 
- łyżka śmietany 
- 3 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku 



Sposób przygotowania:

1.
Kapustę myjemy i szatkujemy. Wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy kapustę przez ok.20 minut aby trochę zmiękła. Po 20 minutach wyjmujemy kapustę łyżką cedzakową. Wodę po kapuście zużyjemy do sosu pomidorowego. 


2.
Gotujemy dwa woreczki ryżu. Obieramy cebulę i kroimy w kostkę. Następnie smażymy ją do złotego koloru.

3.
Nastawiamy piekarnik na 180 C. Następnie do miski wkładamy mięso mielone i dodajemy ugotowany ryż oraz cebulę. Składniki łączymy za pomocą naszej dłoni, a w trakcie przyprawiamy mięso solą, pieprzem,papryką oraz majerankiem. 

4.
Na dno blachy wykładamy warstwę kapusty. 


Następnie wykładamy całe mięso.


Na koniec wykładamy resztę kapusty i wstawiamy do piekarnika na 1 godzinę.



5.Sos:
Do gotującej się wody po kapuście dodajemy koncentrat pomidorowy,śmietanę i drobno pokrojone ząbki czosnku. Przyprawiamy do smaku i sos gotowy. 


Zapiekankę można można jeść z ziemniakami lub bez. Kroimy, wykładamy na talerz i polewamy sosem. 






Dziś udostępniam wspaniałą piosenkę zespołu Kings Of Leon:

"Pyro"






Pozdrawiam
Michał ;)

3 komentarze:

Dziękuje za komentarz ;)
Jak znajdziesz jakiś błąd, proszę powiadom mnie o tym wysyłając maila na adres: gastrozyciapl@gmail.com lub napisz w komentarzu.
Proszę podpisz się imieniem pod komentarzem, jeżeli nie posiadasz własnego konta ;)

...

...