Kopytka z kurczakiem w pieczarkach
Składniki:
(dla 4 osób)
Kopytka:
-2 kg ziemniaków
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- sól do smaku
Kurczak w pieczarkach:
- 4 kawałki piersi z kurczaka
- 0,5 kg pieczarek
- 2 cebule
- 3 łyżki śmietany
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1.
Ziemniaki wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Obieramy ziemniaki i przepuszczamy je przez maszynkę, lub ugniatamy tłuczkiem/ ręką. Stolnicę podsypujemy mąką, przekładamy na nią zmielone ziemniaki. Dodajemy 2 szklanki mąki, 2 jajka i solimy do smaku. Wszystkie składniki ugniatamy do uzyskania jednolitej masy. Dzielimy masę na ok. 6 części. Z każdej części formujemy wałek i kroimy go w ukośne paski. Następnie wrzucamy partiami do wrzącej posolonej wody. Gotujemy każdą partię przez ok. 3 minuty i wyjmujemy na talerz cedzakową łyżką.
2.
Pierś z kurczaka i obraną cebule kroimy w kostkę. Pieczarki myjemy i obieramy, kroimy na 4 części. Na patelnię z odrobiną oleju wrzucamy cebulę i kurczaka. Po 3 minutach pieczarki. Przykrywamy patelnię i czekamy aż pieczarki puszczą wodę. Dusimy przez ok. 10 minut. Następnie zdejmujemy pokrywkę i przyprawiamy kurczaka. Dodajemy 3 łyżki śmietany.
Sposób podania ;)
Dzisiejsza piosenka to :
Codaline - Perfect Word
Pozdrowionka
Michał ;)
Pyszne! Uwielbiam kopytka z mięsnym sosem ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńBardzo fajne danie. Wygląda apetycznie i zachęcająco. Gratulacje.
OdpowiedzUsuń