sobota, 15 marca 2014

Zrazy z mięsem mielonym



Zrazy z mięsem mielonym



Składniki:
(na 5 sztuk)

- 5 kawałków karkówki
- 0,5 kg mięsa mielonego 
- słoik musztardy
- 3-4 ogórki kiszone
- mąka do obtoczenia mięsa
- 2 cebule
- kostka rosołowa


Sposób przygotowania:

1.
Kawałki karkówki myjemy i tłuczemy na cienkie kotlety. Mięso mielone przyprawiamy pieprzem solą i dzielimy je na  5 części i z każdej formujemy "kulkę". Ogórki kroimy w paski. 
Bierzemy karkówkę i smarujemy ją sporą ilością musztardy. Na środek kładziemy 2-3 paski ogórka i "kulkę" mięsa mielonego. Zawijamy karkówkę i obtaczamy w mącę tak jak na zdjęciu : 



2. 
Nastawiamy piekarnik na 180 C. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy zrazy ( do 10 minut). 



Następnie wykładamy je na blachę. Obieramy i kroimy cebulę w piórka i kładziemy ją na zrazy. 


Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 1 godzinę. Pod koniec pieczenia kostkę rosołową rozpuszczamy w kubku gorącej wody i podlewamy zrazy. 

Przepyszne zrazy gotowe ;) 






A dziś ode mnie nowa piosenka Foster The People ;) 



Pozdrawiam ;)










2 komentarze:

  1. Super pomysł na zrary, idelne połączenie.
    Chłopak, który tak gotuje, super. Smakowity blog.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za komentarz ;)
Jak znajdziesz jakiś błąd, proszę powiadom mnie o tym wysyłając maila na adres: gastrozyciapl@gmail.com lub napisz w komentarzu.
Proszę podpisz się imieniem pod komentarzem, jeżeli nie posiadasz własnego konta ;)

...

...