wtorek, 11 marca 2014

Deser bezowy







Deser Bezowy

Przepis inspirowany na podstawie przepisu Kingi Paruzel z Masterchef

 Składniki : 
(na 2 porcje)

Beza:
- 6 białek
- 300g cukru pudru
- 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli

Krem:
- 1 budyń śmietankowy
- pół kostki masła

Środek:
- kisiel owocowy (najlepiej z kawałkami owoców)
- owoce ( według uznania np. winogrona i kiwi)

Dekoracja:
- Owoce ( takie jakie w środku bezy lub tak jak na zdjęciu liczi i limonka)

Sposób przygotowania : 

1.Beza:
Białka ubić z odrobina soli na sztywna pianę. Następnie dodawać małymi porcjami cukier dalej miksując. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną. Nastawiamy piekarnik na 160C. Obłożyć blachę papierem do pieczenia . Masę rozłożyć na cztery koła o średnicy ok.14cm ( dwa koła wygładzić na płasko , a dwa następne pozostawić z delikatną górką). Piec przez ok.30 minut.

2.Krem:
Zrobić budyń według przepisu. Wystudzić i utrzeć budyń z masłem. Krem gotowy ;)

3.Środek:
Zrobić kisiel według przepisu. Pokroić owoce na drobne cząstki , pokropić cytryną (szczególnie gdy używamy banana) . Wymieszać kisiel z owocami i odstawić do wystygnięcia.

4.
Następnie na dwa płaskie kółka bezowe nakładamy krem (ok.10cm grubości) w środku wydrążamy dziurkę. Do otworu wkładamy owoce z kisielem.Na to kładziemy drugie krążki bezowe. Kładziemy po łyżce zrobionego kremu. Na co kładziemy różne elementy dekoracyjne. Bezę podawać na okrągłych talerzach.
Cały deser można pokropić delikatnie sokiem z cytryny lub limonki.






Smacznego ;)
Michał ;)

2 komentarze:

Dziękuje za komentarz ;)
Jak znajdziesz jakiś błąd, proszę powiadom mnie o tym wysyłając maila na adres: gastrozyciapl@gmail.com lub napisz w komentarzu.
Proszę podpisz się imieniem pod komentarzem, jeżeli nie posiadasz własnego konta ;)

...

...