wtorek, 6 stycznia 2015

Chleb ze słonecznikiem






Chleb ze słonecznikiem

Mój pierwszy chleb, zabierałem się za to przez sporo czasu, aż w końcu zrobiłem :) Z efektów jestem bardzo zadowolony. Przyznam się, że nienawidzę robić ciasta drożdżowego. Boje się zawsze że nic nie wyrośnie. A chleb tak mi rósł, że bałem się że zaraz mi piekarnik wysadzi. Maszynki do chleba nie posiadam, więc podaje przepis na pieczywo, które można zrobić w zwykłej foremce i upiec w piekarniku,  zapraszam.




Składniki:

(na dwie podłużne formy ok. 30 cm)

- 1kg mąki pszennej (typ 550 lub typ 650) 
- 1 szklanka otrębów pszennych 
- 1 szklanka słonecznika łuskanego
- 100g świeżych drożdży 
- 2,5 szklanki ciepłej wody
- 4 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu i czosnku granulowanego



Sposób przygotowania:

1.
Do miski wsypujemy mąkę, otręby i słonecznik. Mieszamy wszystko łyżką i dodajemy rozpuszczone drożdże w szklance ciepłej wody. Następnie rozpuszczamy w 1,5 szklance ciepłej wody sól i dodajemy do składników. Przyprawiamy odrobiną pieprzu, czosnku i zagniatamy ciasto na jednolita masę. Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia (20 minut). 

2. 
Nastawiamy piekarnik na 200 C. Formy smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką. Dzielimy ciasto na dwie części i wykładamy do form. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie wkładamy do piekarnika i pieczemy chleb przez 2 godziny. 
Wykładamy i gotowe :) 









Wczoraj usiadłem i szukałem czegoś nowego by z 
Wami się podzielić :) 
Znalazłem bardzo spokojny i miły dla ucha utworek :) 

RY X
Sweat







Pozdrawiam 
Michał :) 









6 komentarzy:

  1. Pierwsze koty za płoty i to bardzo udane, gratuluję odwagi. Ciasto drożdżowe to łatwizna, wystarczy jedna zasada, słodkie musi być ciasto mięciutkie, wolne, natomiast chlebowe twardsze. Lepiej jest do chlebowego dać mniej drożdży, ale zaczyn zrobić 12 godzin przed zagnieceniem z resztą składników. Z czasem sam się przekonasz i pokochasz pieczenie chleba.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo za rady, na pewno skorzystam :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Teraz przed Tobą chleby na zakwasie! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Już od dawna nie jemy takiego chleba, a teraz chętnie taką kromeczkę (najlepiej "piętkę" czy jak ktoś woli "dupkę" xD ) zjadłybyśmy z masełkiem... i nic więcej do szczęścia nie potrzeba!
    Pozdrawiamy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. świeży chleb + masełko + pomidor :) najlepsze połączenie :) Pozdrawiam

      Usuń
  4. Super! Świeży, domowy, bez chemii :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za komentarz ;)
Jak znajdziesz jakiś błąd, proszę powiadom mnie o tym wysyłając maila na adres: gastrozyciapl@gmail.com lub napisz w komentarzu.
Proszę podpisz się imieniem pod komentarzem, jeżeli nie posiadasz własnego konta ;)

...

...