piątek, 11 października 2013

Cycki Murzynki


Cycki Murzynki 

 

Składniki:
 Ciasto
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
-1 szklanka mąki przennej
- 1 szklanka maku
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
Masa
- budyń śmietankowy/waniliowy
- 1 kostka masła (200g)
.
- biszkopty (najlepiej okrągłe)
Polewa
- 1 całe jajko 
-5 łyżek cukru
- 3 łyżki kakao
-3-4 łyżki mleka 
- pół kostki margaryny


Sposób przygotowania: 

1.Ciasto:
Jajka ubijamy z cukrem.Dodajemy szklankę maku (nie zaszkodzi jak doda się trochę więcej) , szklankę mąki i proszek do pieczenia. Połączone składniki wylać na blachę. Piec przez 30-35min w 175C.

2.Masa:
Budyń robimy według przepisu.Odkładamy do wystygnięcia.Zimny budyń ucieramy z kostką masła.
Następnie wylewamy na ciasto gotową masę i układamy biszkopty (rzędami) nasączone w ponczu lub herbacie. 

3.Polewa:
Jajko utrzeć z cukrem i dodać mleko, wlać do garnka i dodać margarynę. Po rozpuszczeniu się tłuszczu, dodajemy kakao cały czas mieszając. Po pozbyciu się grudek i do powstania jednolitej konsystencji, polewę wylać na biszkopty ( najlepiej łyżeczką , 1 łyżeczka na jeden biszkopt ).

4. Gotowe ciasto odstawiamy w zimne miejsce (lodówka, piwnica itp.) .





Smacznego ;)
Michał




2 komentarze:

  1. Dawno temu robiłam to ciacho, jest na prawdę pyszne, choć trochę pracochłonne, polecam :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Haha bardzo fajne ciasto :) Pierwszy raz takie widzimy i w ogóle o nim słyszymy/czytamy ;)
    Musi być pyszne.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za komentarz ;)
Jak znajdziesz jakiś błąd, proszę powiadom mnie o tym wysyłając maila na adres: gastrozyciapl@gmail.com lub napisz w komentarzu.
Proszę podpisz się imieniem pod komentarzem, jeżeli nie posiadasz własnego konta ;)

...

...