wtorek, 22 października 2013

Placki Ziemniaczane






Placki ziemniaczane

(delikatne i kruche)




Składniki:
 (porcja z 10 ziemniaków)
- 10 średniej wielkości ziemniaków 
- 2 duże cebule 
- 2 duże jajka
- sól , granulowany czosnek , papryka słodka , pieprz 
- 3-4 czubate łyżki mąki pszennej
- olej/masło do smażenia



Sposób przygotowania: 

1. Obrane ziemniaki i cebule zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami przez maszynkę lub ręcznie. Do starkowanych  produktów dodać całe jajka i wymieszać. Przyprawić podanymi przyprawami do pożądanego smaku (najlepiej zrobić jednego placka, spróbować i ocenić czy są dobrze przyprawione).
Do masy dodać mąkę i dokładnie wymieszać. 

2. Na rozgrzanym tłuszczu smażyć z obu stron placki do nabrania złotawego koloru. 












Smacznego ;)

1 komentarz:

Dziękuje za komentarz ;)
Jak znajdziesz jakiś błąd, proszę powiadom mnie o tym wysyłając maila na adres: gastrozyciapl@gmail.com lub napisz w komentarzu.
Proszę podpisz się imieniem pod komentarzem, jeżeli nie posiadasz własnego konta ;)

...

...