Placki ziemniaczane
(delikatne i kruche)
Składniki:
(porcja z 10 ziemniaków)
- 10 średniej wielkości ziemniaków
- 2 duże cebule
- 2 duże jajka
- sól , granulowany czosnek , papryka słodka , pieprz
- 3-4 czubate łyżki mąki pszennej
- olej/masło do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Obrane ziemniaki i cebule zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami przez maszynkę lub ręcznie. Do starkowanych produktów dodać całe jajka i wymieszać. Przyprawić podanymi przyprawami do pożądanego smaku (najlepiej zrobić jednego placka, spróbować i ocenić czy są dobrze przyprawione).
Do masy dodać mąkę i dokładnie wymieszać.
2. Na rozgrzanym tłuszczu smażyć z obu stron placki do nabrania złotawego koloru.
Smacznego ;)
Dawno nie jadłam takich placków..
OdpowiedzUsuń