Sernik :
(klasyczny-prosty-delikatny)
Produkty:
Ciasto:
-1,5 szklanki mąki krupczatki
-0,5 szklanki cukru pudru
-80g margaryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
Masa:
-1kg twarogu (półtłusty)
-1 szklanka cukru (w wersji słodszej- 1,5 szklanki)
- 3-4 łyżki śmietany
- 3 łyżki oliwy
- 5-6 żółtek
- 0,5 litra wody
- 2 budynie śmietankowe ( na 0,5 litra mleka)
Pianka :
- 5-6 białek
- 0,5 szklanki cukru
- szczypta soli
-wiórki kokosowe
Sposób przygotowania:
1.Ciasto :
Zagnieść wszystkie produkty do powstania jednolitej masy ( uformować w kulę i wstawić do lodówki na 20-30 minut)
2.Masa:
Twaróg, cukier, śmietanę, oliwę, żółtka zmiksować. Natepnie dodać budyń i mleko , dalej miksując. Masa powinna być bardzo rzadka.
3.
Dużą blachę obłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wyłożyć ciasto i wylać na nie masę. Piec w 200C przez 40 minut.
4.Pianka:
Ubić białka ze szczypta soli. Dodać cukier.
5.
Po 40 minutach wyjąć sernik i wylać na ciasto ubite białka z cukrem. Wygładzić i posypać obficie wiórkami kokosowymi. Wstawić ciasto do piekarnika i piec jeszcze przez 20 minut .
Smacznego ;)
Michał
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za komentarz ;)
Jak znajdziesz jakiś błąd, proszę powiadom mnie o tym wysyłając maila na adres: gastrozyciapl@gmail.com lub napisz w komentarzu.
Proszę podpisz się imieniem pod komentarzem, jeżeli nie posiadasz własnego konta ;)