piątek, 11 października 2013

Sernik


Sernik :

(klasyczny-prosty-delikatny)

Produkty:
Ciasto:
-1,5 szklanki mąki krupczatki
-0,5 szklanki cukru pudru 
-80g margaryny 
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
- 1 jajko 
Masa:
-1kg twarogu (półtłusty)
-1 szklanka cukru (w wersji słodszej- 1,5 szklanki) 
- 3-4 łyżki śmietany 
- 3 łyżki oliwy 
- 5-6 żółtek 
- 0,5 litra wody 
-  2 budynie śmietankowe ( na 0,5 litra mleka)
Pianka : 
- 5-6 białek 
- 0,5 szklanki cukru 
- szczypta soli 
-wiórki kokosowe


Sposób przygotowania: 

1.Ciasto : 
Zagnieść wszystkie produkty do powstania jednolitej masy ( uformować w kulę i wstawić do lodówki na 20-30 minut) 

2.Masa: 
Twaróg, cukier, śmietanę, oliwę, żółtka zmiksować. Natepnie dodać budyń i mleko , dalej miksując. Masa powinna być bardzo rzadka.

3.
Dużą blachę obłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wyłożyć ciasto i wylać na nie masę. Piec w 200C przez 40 minut. 

4.Pianka: 
Ubić białka ze szczypta soli. Dodać cukier.

5.
Po 40 minutach wyjąć sernik i wylać na ciasto ubite białka z cukrem. Wygładzić i posypać obficie wiórkami kokosowymi. Wstawić ciasto do piekarnika i piec jeszcze przez 20 minut .





Smacznego ;)
Michał

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za komentarz ;)
Jak znajdziesz jakiś błąd, proszę powiadom mnie o tym wysyłając maila na adres: gastrozyciapl@gmail.com lub napisz w komentarzu.
Proszę podpisz się imieniem pod komentarzem, jeżeli nie posiadasz własnego konta ;)

...

...