poniedziałek, 7 października 2013

Kruchutkie Ciasteczka

 Kruchutkie Ciasteczka 

(proste i szybkie do przygotowania ciasteczka)

Produkty :
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2-3 jajka
- ok.100g masła/margaryny
- 2 łyżki śmietany
- 2/3 szklanki cukru
- 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenie
Nadzienie:
(wg. uznania)
- Dżem
- Owoce
- Jogurt ( dodać do zgęstnienia trochę mąki)

Sposób przygotowania :
( czas przygotowania do 40 minut)

1.Ciasto:
Wszystkie produkty (jedno białko oddzielić od żółtka i pozostawić w miseczce) zagnieść ręcznie do powstania jednolitej masy. Jeżeli ciasto jest suche/twarde , dodać minimalną ilość mleka. Jeżeli za mokre , dodać tyle mąki aby ciasto nie było klejące.

2.
Od ciasta odrywamy mniejszą część (małą kulkę) , resztę przykrywamy ściereczką lub miską. Rozwałkowujemy ciasto tak aby powstało koło o średnicy ok. 30cm o grubości ok. 0,5cm. Powstałe koło podzielić na 8 trójkątów.( i tak powtarzać tą czynność do wyczerpania ciasta)

3.
Przygotowane nadzienie , w małych ilościach nakładać na środek trójkąta. Delikatnie zawinąć w kształt rogalika. Powstały rogalik posmarować od góry białkiem (zamiast białka można użyć małej ilości miodu)

4.
Piec w 160-180C do zarumienienia się ciasta (ok.25 minut) . Gdy zauważymy że ciasto się zarumieniło , można spróbować ciastko i zobaczyć czy ciasto jest już gotowe.

Gotowe ciasteczka posypać cukrem pudrem.







Pozdrawiam 
Michał ;) 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za komentarz ;)
Jak znajdziesz jakiś błąd, proszę powiadom mnie o tym wysyłając maila na adres: gastrozyciapl@gmail.com lub napisz w komentarzu.
Proszę podpisz się imieniem pod komentarzem, jeżeli nie posiadasz własnego konta ;)

...

...