wtorek, 22 października 2013

Sos cytrynowy

Sos cytrynowy

(idealny do ryb)



Składniki :
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżki majonezy
- 1,5 kostki rosołowej
- 200ml wody 
- 300g jogurtu naturalnego
- przyprawy (sól,pieprz,bazylia.majeranek)
- 2-3 łyżki mąki 



Sposób przygotowania:

1. Zagotować wodę w rondelku , dodać kostkę rosołową. W dużym naczyniu wymieszać jogurt z cytryną i majonezem. Następnie wlać do garnka. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać trochę bazylii i majeranku. Gotować na małym ogniu przez 5-10 minut.

2. W szklance wymieszać 50ml zimnej wody z mąką . Dodać do sosu i mieszać do zgęstnienia sosu. Jeżeli sos dalej nie jest takiej konsystencji jakiej pragniesz , powtórz czynność z mąką jeszcze raz ;) .


Sos jest idealny w podaniu z różnymi rybami ;) !


Pozdrawiam ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za komentarz ;)
Jak znajdziesz jakiś błąd, proszę powiadom mnie o tym wysyłając maila na adres: gastrozyciapl@gmail.com lub napisz w komentarzu.
Proszę podpisz się imieniem pod komentarzem, jeżeli nie posiadasz własnego konta ;)

...

...