Babka Ziemniaczana
- z sosem beszamelowym
(coś dla miłośników potraw z ziemniaków)
Składniki:
(na dużą blaszkę)
- 3 kg ziemniaków 
- 2 duże kiełbasy 
- 2 cebule 
- 5 czubatych łyżek kaszy manny
- 1 jajko
- pieprz, sól, majeranek
Sos:
- 2 łyżki masła 
- 2 łyżki mąki 
- 1 szklanka mleka 
- 5 łyżek śmietany
- 2 łyżki soku z cytryny
- odrobina starkowanej gałki muszkatołowej 
Sposób przygotowania:
1.
Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce z najmniejszymi oczkami.Obieramy cebulę i kroimy w kostkę tak samo jak i kiełbasę. Następnie wrzucamy na patelnię i podsmażamy. Do zmielonych ziemniaków dodajemy kasze manną oraz jajko. Dodajemy również usmażoną cebulę z kiełbasą i wszystko to mieszamy łyżką. Następnie przyprawiamy masę pieprzem i solą oraz dodajemy sporą ilość majeranku. Następnie wylewamy ziemniaki na posypaną bułką tartą blachę. Babkę pieczemy przez ok.1h w 180 C .
2. Sos:
Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę, nie mieszamy. Dopiero gdy dodamy mleko zaczynamy mieszać tak długo dopóki masa będzie jednolita i bez grudek. Potem dodajemy resztę składników i przyprawiamy solą do smaku. Sos gotowy.
3.
Upieczoną babkę wykładamy na talerz i polewamy przygotowanym sosem.
Dzisiejszą piosenkę dodaje z archiwum muzycznego mojego taty ;) 
Stara dobra piosenka ;) 
Życzę smacznego
pozdrawiam
Michał ;)
 



 
 
ale fajny chłopak :)
OdpowiedzUsuńheh ;) dziękuje ;)
Usuń