sobota, 11 stycznia 2014

Babka ziemniaczana

Babka Ziemniaczana

- z sosem beszamelowym

(coś dla miłośników potraw z ziemniaków)



Składniki:
(na dużą blaszkę)

- 3 kg ziemniaków 
- 2 duże kiełbasy 
- 2 cebule 
- 5 czubatych łyżek kaszy manny
- 1 jajko
- pieprz, sól, majeranek

Sos:
- 2 łyżki masła 
- 2 łyżki mąki 
- 1 szklanka mleka 
- 5 łyżek śmietany
- 2 łyżki soku z cytryny
- odrobina starkowanej gałki muszkatołowej 



Sposób przygotowania:

1.
Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce z najmniejszymi oczkami.Obieramy cebulę i kroimy w kostkę tak samo jak i kiełbasę. Następnie wrzucamy na patelnię i podsmażamy. Do zmielonych ziemniaków dodajemy kasze manną oraz jajko. Dodajemy również usmażoną cebulę z kiełbasą i wszystko to mieszamy łyżką. Następnie przyprawiamy masę pieprzem i solą oraz dodajemy sporą ilość majeranku. Następnie wylewamy ziemniaki na posypaną bułką tartą blachę. Babkę pieczemy przez ok.1h w 180 C .





2. Sos:
Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę, nie mieszamy. Dopiero gdy dodamy mleko zaczynamy mieszać tak długo dopóki masa będzie jednolita i bez grudek. Potem dodajemy resztę składników i przyprawiamy solą do smaku. Sos gotowy.

3.
Upieczoną babkę wykładamy na talerz i polewamy przygotowanym sosem.









Dzisiejszą piosenkę dodaje z archiwum muzycznego mojego taty ;) 
Stara dobra piosenka ;) 





Życzę smacznego
pozdrawiam
Michał ;)


2 komentarze:

Dziękuje za komentarz ;)
Jak znajdziesz jakiś błąd, proszę powiadom mnie o tym wysyłając maila na adres: gastrozyciapl@gmail.com lub napisz w komentarzu.
Proszę podpisz się imieniem pod komentarzem, jeżeli nie posiadasz własnego konta ;)

...

...