Makowiec na cieście cytrynowym
(makowiec w innej odmianie)
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki cukru
- 190g masła
- 6 jajek
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- sok z jednej dużej cytryny
- puszka masy makowej
Sposób przygotowania:
1.
Nastawiamy piekarnik na 180 C.
Oddzielamy żółtka od białek. Do miski wrzucamy masło, cukier, żółta i ucieramy mikserem do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodajemy sok z cytryny (można również dodać odrobinę olejku zapachowego - cytrynowego), mąkę i proszek do pieczenia dalej miksując. Na sam koniec ubijamy białka i dodajemy do masy.
2.
Na przygotowaną blachę wylewamy połowę ciasta. Następnie układamy warstwę masy makowej, a na nią druga część ciasta.
3.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 45 minut. Po ostygnięciu można posypać cukrem pudrem.
Dzisiejszy utwór należy do świetnego szwedzkiego zespołu grającego
Indie Rock.
Peter Bjorn and John - I know you don't love me
Pozdrawiam
Michał ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za komentarz ;)
Jak znajdziesz jakiś błąd, proszę powiadom mnie o tym wysyłając maila na adres: gastrozyciapl@gmail.com lub napisz w komentarzu.
Proszę podpisz się imieniem pod komentarzem, jeżeli nie posiadasz własnego konta ;)