Sernik z rodzynkami
(coś dla miłośników rodzynek)
Składniki:
- 1 kg twarogu
- 2 budynie śmietankowe
- 1 szklanka cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- 6 jajek
-2 małe śmietany 36%
- pół szklanki śmietany 18%
- 300 g rodzynek
- herbatniki na wyłożenie blachy
Sposób przygotowania:
1.
Oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek dodajemy twaróg i wszystkie pozostałe składniki (oprócz rodzynek). Wszystko miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ubijamy białko na sztywną pianę i dodajemy do masy, delikatnie mieszamy łyżką.
2.
Nastawiamy piekarnik na 180 C. Rodzynki wrzucamy do miski i dodajemy łyżkę mąki. Mieszamy rodzynki łyżką i dodajemy do masy.
3.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wykładamy dno herbatnikami.
Wylewamy całe ciasto na blachę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez ok.1 godzinę.
Smacznego ;)
Piosenka na dziś ;)
Raissa, Raissa, Raissa ....
Pozdrowionka
Michał ;)
Ojeju a jak wielka blacha ma być nie wiem ile potrzebuje herbatników
OdpowiedzUsuń