Keks świąteczny
(ciasto, bez którego nie wyobrażam sobie świąt)
Składniki:
(na wąską blaszkę ok. 38x11cm)
- 25dag mąki pszennej (1 i 2/3 szklanki)
- kostka margaryny
- 1,5 szklanki cukru pudru
- łyżka stołowa proszku do pieczenia
- 6 jajek
- 0,5kg bakalii
(pokruszone orzechy,migdały,rodzynki,suszone śliwki oraz skórka pomarańczy)
lub
kupić gotową mieszankę do keksa
Sposób przygotowania:
1.
Ucieramy margarynę w dużej misce. Oddzielamy żółtka od białek. Białka odstawiamy na bok w misce, a żółtka dodajemy do tłuszczu. Następnie miksując żółtka z margaryną, dodajemy cukier puder. Gdy masa będzie już jednolita, wsypujemy do niej mąkę i proszek do pieczenia. Ubijamy białka na sztywną piane i też dodajemy do masy. Wszytko razem miksujemy.
2.
Do miski wsypujemy wszystkie pokrojone bakalie (lub kupne), dodajemy czubatą łyżkę mąki i mieszamy , tak aby całe były w mące. Robimy to po to , aby bakalie nie opadły na dno ciasta.
3.
Nastawiamy piekarnik na 175 C. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Bakalie w mące wsypujemy do ciasta i dokładnie mieszamy łyżką. Gotową masę wlewamy do blaszki i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Ciasto pieczemy przez ok. 50 min.
Smacznego ;)
No i oczywiście bez tej piosenki też nie wyobrażam sobie świąt ;)
Wesołych świąt życzy:
Michał ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za komentarz ;)
Jak znajdziesz jakiś błąd, proszę powiadom mnie o tym wysyłając maila na adres: gastrozyciapl@gmail.com lub napisz w komentarzu.
Proszę podpisz się imieniem pod komentarzem, jeżeli nie posiadasz własnego konta ;)