niedziela, 22 grudnia 2013

Keks świąteczny




Keks świąteczny

(ciasto, bez którego nie wyobrażam sobie świąt) 

Składniki:
(na wąską blaszkę ok. 38x11cm)

- 25dag mąki pszennej (1 i 2/3 szklanki) 
- kostka margaryny
- 1,5 szklanki cukru pudru 
- łyżka stołowa proszku do pieczenia 
- 6 jajek
- 0,5kg bakalii 
(pokruszone orzechy,migdały,rodzynki,suszone śliwki oraz skórka pomarańczy) 
lub
kupić gotową mieszankę do keksa


Sposób przygotowania:

1.
Ucieramy margarynę w dużej misce. Oddzielamy żółtka od białek. Białka odstawiamy na bok w misce, a żółtka dodajemy do tłuszczu. Następnie miksując żółtka z margaryną, dodajemy cukier puder. Gdy masa będzie już jednolita, wsypujemy do niej mąkę i proszek do pieczenia. Ubijamy białka na sztywną piane i też dodajemy do masy. Wszytko razem miksujemy. 

2.
Do miski wsypujemy wszystkie pokrojone bakalie (lub kupne), dodajemy czubatą łyżkę mąki i mieszamy , tak aby całe były w mące. Robimy to po to , aby bakalie nie opadły na dno ciasta.

3.
Nastawiamy piekarnik na 175 C. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. 
Bakalie w mące wsypujemy do ciasta i dokładnie mieszamy łyżką. Gotową masę wlewamy do blaszki i wkładamy do nagrzanego piekarnika. 
Ciasto pieczemy przez ok. 50 min. 









Smacznego ;) 



No i oczywiście bez tej piosenki też nie wyobrażam sobie świąt ;) 



Wesołych świąt życzy:
Michał ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za komentarz ;)
Jak znajdziesz jakiś błąd, proszę powiadom mnie o tym wysyłając maila na adres: gastrozyciapl@gmail.com lub napisz w komentarzu.
Proszę podpisz się imieniem pod komentarzem, jeżeli nie posiadasz własnego konta ;)

...

...