Ryba po grecku
Banalny i szybki sposób na przygotowanie ryby w smacznym wydaniu ;)
Idealna na stół wigilijny.
Składniki:
- 8 sporych kawałków wyfiletowanej ryby (szczupak, sandacz)
- 5 dużych marchewek
- 3 średnie cebule
- 1 duża pietruszka
- kostka rosołowa
- łyżka koncentratu pomidorowego
- przyprawy: pieprz,sól,papryka
Sposób przygotowania:
1.
Rybę delikatnie solimy, obtaczamy w mące i kładziemy na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu. Gdy wszystkie kawałki będą już usmażone odkładamy gdzieś na bok pod przykryciem.
2.
Obrane marchewki i pietruszkę tarkujemy na cienkie paseczki, a cebulę w tzw."piórka".
Na patelnię wlewamy trochę oleju i wrzucamy cebulę. Czekamy aż się trochę podsmaży, a następnie wrzucamy starkowaną marchewkę i pietruszkę.
Kostkę rosołową rozpuszczamy w 200 ml wrzącej wody , dodajemy do tego koncentrat i wlewamy na patelnię.
Następnie doprawiamy całość do pożądanego smaku i przykrywamy patelnię pokrywką i na małym ogniu dusimy całość przez ok.30 minut.
3.
W płaskim naczyniu rozkładamy kawałki ryby i polewamy ją sosem. Wygładzamy i danie gotowe ;)
Taka pozytywna piosenka na ten pozytywny świąteczny okres ;)
Wesołych świąt ;)
Michał
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za komentarz ;)
Jak znajdziesz jakiś błąd, proszę powiadom mnie o tym wysyłając maila na adres: gastrozyciapl@gmail.com lub napisz w komentarzu.
Proszę podpisz się imieniem pod komentarzem, jeżeli nie posiadasz własnego konta ;)