wtorek, 10 grudnia 2013

Miodowe placuszki


Miodowe placuszki

Szybki sposób na osłodzenie sobie poranka, podwieczorka czy kolacji ;) 



Składniki:
(na ok.15 małych placuszków)
- 2 jajka 
- 1 szklanka mąki 
- 4 łyżki śmietany 
-3 łyżki oleju 
- 100 ml wody 
- 150 ml lejącego się miodu 


Sposób przygotowania:

1.
Jajka wbijamy do miski, dodajemy śmietanę, mąkę, olej i wodę. Wszystko ładnie miksujemy, do uzyskania jednolitej konsystencji. Masa musi być dość gęsta, powinna się lać z łyżki w wolnym tempie. Jeżeli mamy twardy miód, do miseczki dajemy 5-6 łyżek miodu i wstawiamy miód na parę sekund do mikrofali po to aby stopniał. Lejący się miód dodajemy do masy i mieszamy łyżką.

2.
Rozgrzewamy patelnię i smarujemy mała ilością tłuszczu. Następnie łyżką wykładamy masę na patelnię , powinno to wyglądać mniej więcej jak na zdjęciu:




Łatwo je przypalić, więc pilnujemy i przewracamy placki. Gdy będą już zarumienione z obu stron , wykładamy i możemy jeść ;)












A tu bardzo pozytywna piosenka, która umili Wam gotowanie jak i jedzenie :






Pozdrawiam
Michał ;)













4 komentarze:

Dziękuje za komentarz ;)
Jak znajdziesz jakiś błąd, proszę powiadom mnie o tym wysyłając maila na adres: gastrozyciapl@gmail.com lub napisz w komentarzu.
Proszę podpisz się imieniem pod komentarzem, jeżeli nie posiadasz własnego konta ;)

...

...