sobota, 30 listopada 2013

Torcik bezowy z jabłkami i kremem śmietankowym










Torcik bezowy

- z jabłkami w cynamonie i kremem śmietankowym z makiem

(orzeźwiający, słodki , przyjemny w smaku , idealny na prezent) 


Ostatnio moja przyjaciółka obchodziła swoje urodziny i powstało pytanie co kupić ? Nie miałem zielonego pojęcia. Wpadłem na pomysł, że zrobię jej mały torcik (wyszedł większy niż planowałem).

Jeszcze raz wszystkiego najlepszego ;) 


Składniki:

Beza:
- 6 białek
- ok. 300 g cukru pudru
-2 łyżki mąki ziemniaczanej 
- szczypta soli 
Krem:
- duże opakowanie budyniu śmietankowego (na 3/4l mleka) 
- 100 g masła
-3/4 szklanki maku
Jabłka:
- 4 duże jabłka
- małe opakowanie kisielu jabłkowego lub cytrynowego
- 4 czubate łyżki cukru 
- pół opakowania cynamonu 
- 100 ml soku jabłkowego lub wody


Sposób przygotowania:

1.Beza:
Białka ubić z odrobina soli na sztywna pianę. Następnie dodawać małymi porcjami cukier dalej miksując. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną. Nastawiamy piekarnik na 160C. Blachę obłożyć papierem do pieczenia , lub wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Ja zrobiłem 4-piętrowy torcik , lecz polecam zrobić 3-piętrowy. Masę bezową wyłożyć na 3 koła o średnicy ok .15-16cm. Włożyć do piekarnika i piec przez ok.30 minut.




2.Krem:
Budyń zrobić według przepisu, tylko z mniejszą ilością mleka ( zamiast 750 ml mleka dać 600 ml) , oraz dodając dodatkowo 2 łyżki cukru (lecz nie jest to konieczne).
Odstawić i ostudzić. Gdy budyń będzie już miał temperaturę pokojową , dodać masło i utrzeć składniki.Dodać mak i dokładnie wymieszać.

3.Jabłka: 
Obrać jabłka i pokroić w  kostkę. Przesypać pokrojone jabłka do miski , następnie dodać cynamon, cukier oraz sok jabłkowy lub wodę. Wszystko dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy patelnię i wrzucamy tam jabłka. 
Robimy kisiel według przepisu, tylko zmniejszą ilością wody ( zamiast 500 ml wody , dać 400 ml). Gotowy kisiel odstawić i ostudzić.
Na małym ogniu podsmażać jabłka. Po paru minutach , gdy woda wyparuje , powinien się zrobić taki syrop. Posmakować łyżeczką kawałek jabłka, gdy będzie miękkie , patelnie odstawić z ognia. Przygotować miskę do której należy włożyć sitko. Do sitka wrzucamy wszystko to co na patelni i odstawiamy na bok , po to aby powstały syrop zleciał w części do miski.
Następnie , podjadamy parę łyżek kisielu , a potem dodajemy jabłka i mieszamy. 



4.
Gdy bezy już będą gotowe , przełożyć je na talerz. Przygotuj jakaś deskę, duży talerz lub jakąś tackę, na której będziemy "składać tort". Bierzemy największą bezę i kładziemy na tacce , kładziemy krem śmietankowy, tak aby w środku zostało miejsce na jabłka. Grubość kremu jaką kładziemy powinna mieć ok.1,5-2 cm. Potem na środek bezy kładziemy parę łyżek jabłek. I tak każde piętro.

Na zdjęciu widać 3 poziom, jak wyłożyłem krem i jabłka:



5.Dekoracja 
Do dekoracji użyłem pozostałego kremu i jabłek , oraz granata , który orzeźwił cały torcik ;)
I to tyle ;) 



Życzę smacznego ;)









Na specjalna prośbę solenizantki , wrzucam jej ulubiona piosenkę:




Pozdrawiam 
Michał ;) 



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za komentarz ;)
Jak znajdziesz jakiś błąd, proszę powiadom mnie o tym wysyłając maila na adres: gastrozyciapl@gmail.com lub napisz w komentarzu.
Proszę podpisz się imieniem pod komentarzem, jeżeli nie posiadasz własnego konta ;)

...

...