Tort Urodzinowy
(idealny na przyjęcie urodzinowe)
Składniki:
(na ok.3kg tortu)
Biszkopt:
( na podzielenie biszkopta na 4 warstwy)
- 8 jaj
- szklanka mąki tortowej
- szklanka cukru
-pół szklanki mąki ziemniaczanej
- cukier waniliowy
- 3 łyżki oliwy
Kremy:
- 2 opakowania kremu do tortów wg. uznania (Ajerkoniak/Czekolada/Wanilia)
- opakowanie bitej śmietany (ŚNIEŻKA)
Kremy:
- 2 opakowania kremu do tortów wg. uznania (Ajerkoniak/Czekolada/Wanilia)
- opakowanie bitej śmietany (ŚNIEŻKA)
Dekoracja:
- owoce: ananas/brzoskwinia z puszki
-kiwi , winogrona , truskawki itp.
- posypka (kawałki czekolady)
- sos czekoladowy (lub inny , jaki chcesz)
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka ubić na sztywną pianę. Następnie po jednej łyżce dodawać cukier oraz cukier waniliowy . Potem dodawać po jednym żółtku dalej miksując.Odstawić mikser i stopniowo dodawać do masy obie mąki , mieszając delikatnie łyżką.
Po dokładnym wymieszaniu się składników wylać masę na przygotowaną tortownicę.
Nastawić piekarnik na 160C i piec biszkopt przez ok.40minut. Przed wstawieniem biszkoptu to piekarnika, należy pozbyć się powietrza , uderzając tortownicą (kilka razy) o blat/podłogę .
Wyjąć biszkopt z piekarnika i zostawić do wystygnięcia.
2.Kremy:
Dwa kremy do tortów zrobić według instrukcji , i odstawić do lodówki.
3.
Biszkopt dzielimy na 4 warstwy krojąc ostrym nożem . Czasem gdy biszkopt dobrze urośnie da się nawet na 5 części.
4.
Otwieramy puszki owoców , zlewamy sok do dużej szklanki/miski dodajemy sok z całej cytryny (ale nie koniecznie).
Kładziemy na jakiejś dużej podkładce pierwszą (najlepiej najgrubszą) część biszkoptu, nasączamy ją sokiem z puszki (oszczędnie , tak aby został na pozostałe części).
Wyjmujemy z lodówki kremy. Całość kremu dzielimy na oko na cztery części. Wykładamy jedną część kremu na pierwszy biszkopt. Potem na to kładziemy kolejną część biszkoptu , nasączamy i kładziemy krem , i tak dalej , aż nie położymy ostatniej części biszkoptu. Wtedy powinna zostać jedna część kremu , która przyda nam się na boki tortu.
5.
Robimy bitą śmietanę wg. instrukcji.
Kroimy wszystkie owoce w paski, w kostkę, kto jak chce.
Na ostatnią warstwę biszkoptu wylewamy bitą śmietanę i wygładzamy.
Pozostały krem do tortu , delikatnie płaską łyżką, łopatką rozsmarowujemy po bokach tortu , tak aby nie było dziur.
6.Dekoracja:
Na bitą śmietanę kładziemy owoce , polewamy sosem czekoladowym itp.
Boki tortu posypać pałeczkami czekoladowymi. ( jest to trochę denerwujące , najlepszy sposób to : moczymy palec w wodzie ,mokry palec w posypce i delikatnie przylepiamy posypkę do boku tortu).
Wyjąć biszkopt z piekarnika i zostawić do wystygnięcia.
2.Kremy:
Dwa kremy do tortów zrobić według instrukcji , i odstawić do lodówki.
3.
Biszkopt dzielimy na 4 warstwy krojąc ostrym nożem . Czasem gdy biszkopt dobrze urośnie da się nawet na 5 części.
4.
Otwieramy puszki owoców , zlewamy sok do dużej szklanki/miski dodajemy sok z całej cytryny (ale nie koniecznie).
Kładziemy na jakiejś dużej podkładce pierwszą (najlepiej najgrubszą) część biszkoptu, nasączamy ją sokiem z puszki (oszczędnie , tak aby został na pozostałe części).
Wyjmujemy z lodówki kremy. Całość kremu dzielimy na oko na cztery części. Wykładamy jedną część kremu na pierwszy biszkopt. Potem na to kładziemy kolejną część biszkoptu , nasączamy i kładziemy krem , i tak dalej , aż nie położymy ostatniej części biszkoptu. Wtedy powinna zostać jedna część kremu , która przyda nam się na boki tortu.
5.
Robimy bitą śmietanę wg. instrukcji.
Kroimy wszystkie owoce w paski, w kostkę, kto jak chce.
Na ostatnią warstwę biszkoptu wylewamy bitą śmietanę i wygładzamy.
Pozostały krem do tortu , delikatnie płaską łyżką, łopatką rozsmarowujemy po bokach tortu , tak aby nie było dziur.
6.Dekoracja:
Na bitą śmietanę kładziemy owoce , polewamy sosem czekoladowym itp.
Boki tortu posypać pałeczkami czekoladowymi. ( jest to trochę denerwujące , najlepszy sposób to : moczymy palec w wodzie ,mokry palec w posypce i delikatnie przylepiamy posypkę do boku tortu).
Gotowy tort odkładamy w najzimniejsze miejsce w domu , do momentu aż przyjęcie się nie rozpocznie ;)
Pozdrawiam
Michał ;)
tort wygląda przepysznie i prześlicznie, tak lekko :)
OdpowiedzUsuńI tak smakuje :) dziękuję :)
UsuńPiękny ten tort, aż trudno uwierzyć, że go zrobił tak młody chłopak :-)
OdpowiedzUsuń