niedziela, 17 listopada 2013

Tort urodzinowy



Tort Urodzinowy

(idealny na przyjęcie urodzinowe) 


Składniki:
(na ok.3kg tortu)

Biszkopt:
 ( na podzielenie biszkopta na 4 warstwy)
- 8 jaj 
- szklanka mąki tortowej
- szklanka cukru 
-pół szklanki mąki ziemniaczanej
- cukier waniliowy 
- 3 łyżki oliwy

Kremy: 
- 2 opakowania kremu do tortów wg. uznania (Ajerkoniak/Czekolada/Wanilia)
- opakowanie bitej śmietany (ŚNIEŻKA)

Dekoracja:
- owoce: ananas/brzoskwinia z puszki
-kiwi , winogrona , truskawki itp.
- posypka (kawałki czekolady) 
- sos czekoladowy (lub inny , jaki chcesz)



Sposób przygotowania:

1.Biszkopt:

Białka ubić na sztywną pianę. Następnie po jednej łyżce dodawać cukier oraz cukier waniliowy . Potem dodawać po jednym żółtku dalej miksując.Odstawić mikser i stopniowo dodawać do masy obie mąki , mieszając delikatnie łyżką.

Po dokładnym  wymieszaniu się składników wylać masę na przygotowaną tortownicę. 
Nastawić piekarnik na 160C i piec biszkopt przez ok.40minut. Przed wstawieniem biszkoptu to piekarnika, należy pozbyć się powietrza , uderzając tortownicą  (kilka razy)  o blat/podłogę .

Wyjąć biszkopt z piekarnika i zostawić do wystygnięcia.

2.Kremy:
Dwa kremy do tortów zrobić według instrukcji , i odstawić do lodówki.

3.
Biszkopt dzielimy na 4 warstwy krojąc ostrym nożem . Czasem gdy biszkopt dobrze urośnie da się nawet na 5 części.

4.
Otwieramy puszki owoców , zlewamy sok do dużej szklanki/miski  dodajemy sok z całej cytryny (ale nie koniecznie).
Kładziemy na jakiejś dużej podkładce pierwszą (najlepiej najgrubszą) część biszkoptu, nasączamy ją sokiem z puszki (oszczędnie , tak aby został na pozostałe części).
Wyjmujemy z lodówki kremy. Całość kremu dzielimy na oko na cztery części. Wykładamy jedną część kremu na pierwszy biszkopt. Potem na to kładziemy kolejną część biszkoptu , nasączamy i kładziemy krem , i tak dalej , aż nie położymy ostatniej części biszkoptu. Wtedy powinna zostać jedna część kremu , która przyda nam się na boki tortu.

5.
Robimy bitą śmietanę wg. instrukcji.
Kroimy wszystkie owoce w paski, w kostkę, kto jak chce.
Na ostatnią warstwę biszkoptu wylewamy bitą śmietanę i wygładzamy.
Pozostały krem do tortu , delikatnie płaską łyżką, łopatką rozsmarowujemy po bokach tortu , tak aby nie było dziur.

6.Dekoracja: 
Na bitą śmietanę kładziemy owoce , polewamy sosem czekoladowym itp.
Boki tortu posypać pałeczkami czekoladowymi. ( jest to trochę denerwujące , najlepszy sposób to : moczymy palec w wodzie ,mokry palec w posypce i delikatnie przylepiamy posypkę do boku tortu).



Gotowy tort odkładamy w najzimniejsze miejsce w domu , do momentu aż przyjęcie się nie rozpocznie ;)






Pozdrawiam 
Michał ;) 


3 komentarze:

  1. tort wygląda przepysznie i prześlicznie, tak lekko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny ten tort, aż trudno uwierzyć, że go zrobił tak młody chłopak :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za komentarz ;)
Jak znajdziesz jakiś błąd, proszę powiadom mnie o tym wysyłając maila na adres: gastrozyciapl@gmail.com lub napisz w komentarzu.
Proszę podpisz się imieniem pod komentarzem, jeżeli nie posiadasz własnego konta ;)

...

...