Kotlety mielone z kapustą
(czyli kotlety a'la gołąbki z puree ziemniaczane z marchewką)
Składniki:
Kotlety:
(na 10 sztuk)
- 0,5kg mięsa mielonego
- jedno całe jajko
-  większą ćwiartkę kapusty pekińskiej lub kapusty białej
- 2 duże cebule
- 4 łyżki kaszy manny
- sól, pieprz,czosnek w granulkach lub w ząbkach , majeranek
- 1 kostki rosołowa
-  0,3l wody 
Puree:
- tyle ziemniaków ile potrzebujesz
- na rondelek ziemniaków 2 duże marchewki
-3-5 łyżek mleka 
- 3 łyżki masła 
Sposób przygotowania:
1.Kotlety
Kapustę poszatkować. Cebule pokroić w drobną kostkę . Mięso mielone wrzucić do dużej miski , wbić jajko , pokrojoną kapustę i cebule. Ręcznie ugniatając mięso wymieszać składniki. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i czosnkiem. Dodać 4 łyżki kaszy manny i dokładnie wymieszać. 
Następnie bierzemy się za uformowanie kotletów. Powinno ich wyjść ok. 10 z 0,5kg mięsa. Uformowane kotlety obtoczyć w mące i odstawić na talerz. 
Rozgrzać na patelni olej i położyć kotlety.
W kubku, w misce lub gdziekolwiek , wlać wrzącą wodę i dodać kostkę rosołową. 
Gdy kotlety podsmażą się już trochę z obu stron, na patelnię wlać bulion.
Następnie na małym ogniu dusić kotlety przez ok. 40 minut. (Dlaczego tak długo? Po to aby kapusta zrobiła się miękka) . 
Całą potrawkę przyprawić majerankiem.
2.Puree
Obrane ziemniaki przekroić na pół  , a obraną marchewkę w grubsze koła.
Do rondelka z posoloną wodą wrzucić ziemniaki i marchewkę. I wszystko ładnie ugotować. Gdy ziemniaki będą już miękkie odlać wodę. 
Do ziemniaków z marchewką wlać mleko i dodać masło , wszystko ładnie rozgnieść do otrzymania jednolitej konsystencji.
3. 
I już wszystko gotowe , teraz wystarczy przełożyć wszystko na talerze i podać do stołu. 
Jako surówkę polecam pora z jabłkiem w śmietanie.
Pokroić pora w drobne paseczki , a jabłko w drobną kostkę , dodać śmietanę , szczyptę soli i sok z cytryny, wszystko wymieszać i  surówka gotowa ;)
A do przyjemniejszego gotowania zaproponuję przepiękną nutkę:
Smacznego ;)
Michał.
 



 
 
Super idealna na obiad. Wyglądają zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńZapraszam serdecznie do mnie