Makowiec klasyczny
(idealny na święta)
Składniki:
(na dwie spore blaszki)
Ciasto:
- 0,5 kg mąki pszennej
- 70 g świeżych drożdży
- 150 g masła
- 5 jajek
- szklanka cukru pudru
- 3 łyżki śmietany
- opakowanie cukru waniliowego
Masa makowa:
(nie posiadam maszynki do mielenia maku,
więc musiałem kupić gotową masę makową i z nią własnie podaje przepis)
Sposób przygotowania:
1.
W miseczce rozcieramy (widelcem,łyżką) drożdże z łyżeczką cukru. I odstawiamy na minutkę. Do większej miski wsypujemy mąkę. Następnie dodajemy do niej luźne drożdże i zaczynamy ugniatać składniki ręką. Dodajemy resztę składników i energicznie zagniatamy ciasto. Gdy uznamy że ciasto będzie za mokre, dodajemy trochę mąki. Gdy już ciasto nie będzie przyklejać się do dłoni , posypujemy blat lub stolnice odrobiną mąki i jeszcze tam ugniatamy ciasto.
2.
Nastawiamy piekarnik na 180 C. Blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Bierzemy wałek, dzielimy ciasto na dwie równe części i wałkujemy ciasto na "owalne" placki o długości naszych blaszek.Ciasto powinno mieć grubość ok. 5-6 mm.
3.
Następnie otwieramy masę makową i wykładamy ją na placek. Tak jak na zdjęciu poniżej:
4.
Potem zawijamy jak naleśnika:
5.
Wstawiamy oba makowce do piekarnika i pieczemy przez ok. 50 minut.
Po tym czasie odstawiamy do wystygnięcia i dekorujemy lukrem lub po prostu posypujemy cukrem pudrem.
Zaproponuje dziś utwór mało znanego zespołu,
który zasługuje na na top 1 na różnych listach muzycznych:
Wesoły świąt życzy:
Michał ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za komentarz ;)
Jak znajdziesz jakiś błąd, proszę powiadom mnie o tym wysyłając maila na adres: gastrozyciapl@gmail.com lub napisz w komentarzu.
Proszę podpisz się imieniem pod komentarzem, jeżeli nie posiadasz własnego konta ;)