Krokiety z kapustą i grzybami
(na wigilijny stół)
Składniki:
(na 20 krokietów)
- 1 kg kapusty kiszonej
- 200 g suszonych grzybów
- 20 usmażonych naleśników
- jajko i bułka tarta do panierki
Sposób przygotowania:
1.
Kapustę i grzyby wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Następnie gotujemy to przez 2 godziny , do czasu kiedy kapusta będzie miękka. Podczas gotowania, przyprawiamy kapustę pieprzem, solą, zielem angielskim, liściem laurowym do otrzymania smaku.Później odcedzamy wodę z kapusty. Następnie całość przepuszczamy przez maszynkę i mielimy na drobno, lub bierzemy nóż i wszystko ładnie kroimy.
2.
Robimy naleśniki wg. PRZEPIS :http://gotujzmuzyka.blogspot.com/2013/11/nalesniki-klasyczne.html .
3.
Naleśniki smarujemy farszem i zawijamy tak aby powstał prostokąt (nie wiem jak to opisać, sposobu można poszukać w internecie) . Następnie zawinięte naleśniki obtaczamy w jajku i bułce tartej. Smażymy je do momentu zarumienienia się panierki.
I to tyle ;) ...
Udostępniam przy okazji wspaniały utwór z filmu "Nietykalni":
Wesołych świąt ;)
Michał
pycha, uwielbiam je :)
OdpowiedzUsuń