sobota, 3 stycznia 2015

Pierogi z kaszą jaglaną






Pierogi z kaszą jaglaną
(z twarogiem i czerwoną cebulą)


Pomysł na te pierogi prosto z głowy. Jestem fanem pierogów ruskich i chciałem skombinować coś podobnego. Zastąpiłem ziemniaki kaszą jaglaną. Są bardzo syte i smaczne :) 



Składniki:

(na ok. 50 sztuk) 

Ciasto:
- 0,5 kg mąki pszennej (ok. 3 szklanki)
- 1/4 szklanki gorącej wody 
- 1 całe jajko + 1 żółtko (bez białka!!!) 
- sól do smaku 

Farsz:
- 2 woreczki kaszy jaglanej 
- 2-3 duże cebule czerwone 
- 1 kostka twarogu chudego lub półtłustego 
- przyprawy : trochę świeżego koperku i pietruszki,
 czosnek, sól, pieprz, papryka ostra i słodka, kolendra



Sposób przygotowania:


1. Ciasto:
Wszystkie składnik ugniatamy do uzyskania elastycznego ciasta. i pozostawiamy pod szklanym naczyniem np. miską. 

2. Farsz: 
Kaszę gotujemy w lekko posolonej wodzie przez ok. 20 minut. Następnie oblewamy zimną wodą, odcedzamy i wrzucamy do miski. Dodajemy twaróg i mieszamy. Cebule kroimy w drobna kostkę i smażymy na oleju przez ok. 8 minut. Dodajemy cebulę do kaszy i twarogu i znowu mieszamy. Bierzemy się za przyprawianie. Jeśli ktoś lubi pikantne to dużo pieprzu i tak dalej :) 

3.
Odrywamy kawałek ciasta i wałkujemy no bardzo cienki placek. Wykrajamy np. szklanką, kółka. Na środek kładziemy łyżeczką farsz i formujemy pieroga. Przyznam się że nie jestem w tym dobry i zawsze pomaga mi siostra. Czynność powtarzamy do wyczerpania się farszu lub ciasta. 

4.
Gotujemy przez 4-5 minut. Wykładamy na talerz i gotowe :)









A dziś udostępniam sympatyczny dla ucha remix świetnego utworu, który już udostępniałem w zeszłym roku. Myślę że idealna nutka na sobotni odpoczynek :) 


Vance Joy
Riptide 
(FlicFlac Edit) 






Pozdrawiam 
Michał :) 




6 komentarzy:

  1. taki farsz na bazie kaszy jaglanej, nie dość, że zdrowszy to jeszcze o niebo lepszy w smaku! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Co jak co ale pierogów ruskich nic nie przebije moim zdaniem hehe :) Pozdrawiam.

      Usuń
  2. jak z twarogiem to juz mnie masz tym przepisem;)
    extra
    pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Łał, ciekawy przepis.

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam pierogi! Bardzo fajny pomysł na farsz.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za komentarz ;)
Jak znajdziesz jakiś błąd, proszę powiadom mnie o tym wysyłając maila na adres: gastrozyciapl@gmail.com lub napisz w komentarzu.
Proszę podpisz się imieniem pod komentarzem, jeżeli nie posiadasz własnego konta ;)

...

...