sobota, 25 stycznia 2014

Schab Łososiowy








Schab Łososiowy


Przepis dostałem od mojego dziadka. Polecam każdemu kto lubi czasem zjeść surowe mięso. Dlaczego łososiowy? Bo jego kolor przypomina właśnie kolor łososia. Taki schab idealnie zastępuje "wodne wędliny ze sklepu"!
Banalne przyrządzenie.



Składniki:

- 1 kg schabu 
- 3 łyżki soli 
- 2 łyżki pieprzu 
- 2 łyżki cukru 
- 6 ząbków czosnku



Sposób przygotowania:
(czas przygotowania tego schabu jest dosyć długi - 4 dni)

1.
Do miseczki wsypujemy sól, pieprz, cukier i mieszamy. Umyty schab wkładamy do opakowania ze szczelnym pokryciem. Wsypujemy do niego zawartość miseczki i wcieramy marynatę w mięso. Następnie kroimy drobno czosnek i wklepujemy go delikatnie w schab. Zamykamy opakowanie i wstawiamy do lodówki.

2.Dzień 2-4.
Każdego dnia należy "miętosić" mięso (wklepywać, masować itp.) 

3.
Ostatniego dnia wyjmujemy mięso z opakowania i płuczemy w wodzie. I schab gotowy ;) 










Dziś trochę dobrego polskiego rocka ;) 
Agnieszka Chylińska/O.N.A
"Winna"




Pozdrawiam
Michał ;)





8 komentarzy:

  1. rewelacyjnie wygląda i ten piękny kolor, super

    OdpowiedzUsuń
  2. kolor niesamowity ! bardzo intrygujące danie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam takie wędliny:D mniammm

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda super! Myślę, że by mi posmakował :)

    OdpowiedzUsuń
  5. kolejny blog na którym widzę to cudo:)
    muszę wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. naprawdę zachęcam ;) smak jest wyborny ;)

      Usuń
  6. jest super ! polecam i wielki szacun w kierunku seniora

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za komentarz ;)
Jak znajdziesz jakiś błąd, proszę powiadom mnie o tym wysyłając maila na adres: gastrozyciapl@gmail.com lub napisz w komentarzu.
Proszę podpisz się imieniem pod komentarzem, jeżeli nie posiadasz własnego konta ;)

...

...