niedziela, 29 grudnia 2013

Sernik z rodzynkami



Sernik z rodzynkami 

(coś dla miłośników rodzynek)




Składniki:

- 1 kg twarogu 
- 2 budynie śmietankowe 
- 1 szklanka cukru 
- opakowanie cukru waniliowego 
- 6 jajek 
-2 małe śmietany 36%
- pół szklanki śmietany 18% 
- 300 g rodzynek 
 - herbatniki na wyłożenie blachy




Sposób przygotowania:

1.
Oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek dodajemy twaróg i wszystkie pozostałe składniki (oprócz rodzynek). Wszystko miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ubijamy białko na sztywną pianę i dodajemy do masy, delikatnie mieszamy łyżką.

2.
Nastawiamy piekarnik na 180 C. Rodzynki wrzucamy do miski i dodajemy łyżkę mąki. Mieszamy rodzynki łyżką i dodajemy do masy.

3.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wykładamy dno herbatnikami. 
Wylewamy całe ciasto na blachę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez ok.1 godzinę.




Smacznego ;)













Piosenka na dziś ;) 

Raissa, Raissa, Raissa ....






Pozdrowionka 
Michał ;) 


 








1 komentarz:

  1. Ojeju a jak wielka blacha ma być nie wiem ile potrzebuje herbatników

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za komentarz ;)
Jak znajdziesz jakiś błąd, proszę powiadom mnie o tym wysyłając maila na adres: gastrozyciapl@gmail.com lub napisz w komentarzu.
Proszę podpisz się imieniem pod komentarzem, jeżeli nie posiadasz własnego konta ;)

...

...