sobota, 4 stycznia 2014

Ciastka Francuskie



Ciastka Francuskie



Robiłem pierwszy raz i zdziwiłem się smakiem. Nie przepadam za ciastem francuskim, ale te ciastka mi bardzo zasmakowały ;)



Składniki:
(na 60-70 sztuk)

- 2 szklanki mąki pszennej 
- kostka margaryny 250g
- 2 jajka
- 3 łyżki śmietany
- cukier do posypania 


Sposób przygotowania:

1.
Margarynę dzielimy nożem na mniejsze cząstki. Mąkę wsypujemy do miski z margaryną, dodajemy śmietanę i dwa żółtka (białko odkładamy na później). Myjemy rączki i zabieramy się za ugniatanie ciasta. Gdy masa będzie już jednolita, i nie będzie przylepiać się do rąk, zawijamy w folię i wkładamy na 2 godziny do lodówki.

2.
Po dwóch godzinach wykładamy ciasto. Nastawiamy piekarnik na 210 C. Blat lub stolnicę posypujemy mąką. Bierzemy część ciasta i wałkujemy na placek o grubości ok. 5-6mm. Następnie wycinamy ciastka dowolnymi foremkami (gwiazdki,serduszka,grzybki,kwiatki itp.)

3.
Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce układamy ciastka i smarujemy każde białkiem, a następnie posypujemy cukrem (ciasto nie ma w sobie cukru więc nie jest słodkie, ja lubię gdy coś jest słodkie dlatego nie żałowałem i sypałem sporą ilości).



4.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok.12-15 minut. Ciastka powinny dobrze urosnąć i być zarumienione. Wykładamy i jemy ;)












Dzisiejsza muzyczka ode mnie ;)
Gdy jej słucham przeżywam 7 minut dobrej "fazy" i wiele rozmyślam.






Miłego weekendu
Michał ;)



1 komentarz:

Dziękuje za komentarz ;)
Jak znajdziesz jakiś błąd, proszę powiadom mnie o tym wysyłając maila na adres: gastrozyciapl@gmail.com lub napisz w komentarzu.
Proszę podpisz się imieniem pod komentarzem, jeżeli nie posiadasz własnego konta ;)

...

...