niedziela, 26 stycznia 2014

Piegusek



Piegusek


Składniki:
(na spora tortownicę)

- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka maku
- 1,25 szklanki cukru 
- 4 jajka
- kostka margaryny lub masła 
- 1 szklanka mleka 
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
- aromat śmietankowy/migdałowy/waniliowy



Sposób przygotowania:

1.
Ucieramy margarynę z żółtkami i cukrem. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, mak, mleko oraz aromat. Wszystko miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ubijamy białka na sztywną piane po czym dodajemy ją do masy. Delikatnie mieszamy łyżką. 

2.
Nastawiamy piekarnik na 180 C. Tortownice smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Wylewamy masę na formę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez ok. 50 minut.
Można polać polewą czekoladową.












Dziś polecam spokojniejszą piosenkę niż w ostatnim przepisie ;) 
Świetna gra na gitarze, wzruszający teledysk jak i tekst utworu. 
Ed Sheeran - The A Team








Pozdrawiam oraz życzę udanego tygodnia 
Michał ;) 


1 komentarz:

  1. Dziękuję za fajny i prosty przepis a także pomysłu na bloga i życie! Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za komentarz ;)
Jak znajdziesz jakiś błąd, proszę powiadom mnie o tym wysyłając maila na adres: gastrozyciapl@gmail.com lub napisz w komentarzu.
Proszę podpisz się imieniem pod komentarzem, jeżeli nie posiadasz własnego konta ;)

...

...