wtorek, 23 grudnia 2014

Orzechowe szaleństwo








 Orzechowe szaleństwo

czyli słodki i pyszny smakołyk dla naszych kubków smakowych :).
A może postawisz na stół podczas świąt :) ? Zapraszam na mój  pierwszy przepis (Karolina) :) Mam nadzieję że przypadnie wam do gustu :) Zapraszam, a przy okazji życzę wesołych świąt!





Składniki:

(na dużą blachę)


Ciasto:
- 5 żółtek 
-  1 kostka masła 
- 2 szklanki mąki pszennej 
- 200g cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego

Krem(bita śmietana):
- 0,5l śmietanki 36%
- 2 łyżki cukru pudru 
- 1 opakowanie cukru waniliowego 

Reszta składników:
- 200g pokruszonych orzechów włoskich 
- puszka masy kajmakowej



Sposób przygotowania:

1. Kruche ciasto 
Do miski wsypujemy wszystkie składniki na ciasto i ugniatamy do powstania jednolitej masy. Następnie ciasto dzielimy na dwie części, zawijamy w folię i zostawiamy w lodówce na ok. 30-40 minut. 

2. 
Bierzemy się za pieczenie kruchego ciasta. Blachę wykładamy folią aluminiową i wykładamy jedną część ciasta. Można posłużyć się wałkiem, lub rękoma. Po prostu ciasto ma się stykać w każdym miejscu z blachą. Widelcem nakłuwamy ciasto. Wkładamy blachę do nagrzanego piekarnika (170 C) i pieczemy przez ok 20 minut. Tą czynność wykonujemy z drugą częścią ciasta.

3. Krem 
Do miski wlewamy śmietanę (schłodzoną) i wsypujemy cukier. Miksujemy do uzyskania konsystencji bitej śmietany. 

4. Reszta: 
Na blaszkę (tylko już bez foli aluminiowej) kładziemy jedną warstwę ciasta kruchego. Wykładamy całą bita śmietanę i wygładzamy. Kładziemy na to drugą warstwę ciasta. wylewamy masę kajmakową i posypujemy orzechami. 

Prawda że proste? Ciasto gotowe :)





Mój kawałek to :

Metronomy
The Bay




Pozdrawia 
Karolina :)

2 komentarze:

Dziękuje za komentarz ;)
Jak znajdziesz jakiś błąd, proszę powiadom mnie o tym wysyłając maila na adres: gastrozyciapl@gmail.com lub napisz w komentarzu.
Proszę podpisz się imieniem pod komentarzem, jeżeli nie posiadasz własnego konta ;)

...

...