sobota, 9 listopada 2013

Devolay z masłem i serem




Devolay z masłem i serem

(z puree ziemniaczane)

Skłądniki:
(na dwie porcje)

Devolay:
- 2 duże piersi z kurczaka
- 2 paski sera żółtego (6cm-1cm.-1cm)
- 2 paski masła (6cm-1cm-0,5cm)
- jajko 
- bułka tarta 
- pieprz i sól 

Puree Ziemniaczane:
- 4-5 ziemniaków
-1 duża cebula 
- 2-3 łyżki śmietany 
- 2 łyżki masła  



Sposób przygotowania:

1.
Pierś z kurczaka delikatnie rozbijamy na duży płaski placek ( uważaj , żeby nie zrobić dziur w mięsie)
Solimy i pieprzymy mięso. Następnie kładziemy po jednym pasku masła i sera żółtego (gdzieś na początku placka z jednej strony). Delikatnie zawijamy mięso tak aby masło i ser znajdowały się w środku mięsa , tak aby nie było widać "farszu". Jak się nie uda , nie denerwuj się , rozwiń placek i spróbuj jeszcze raz. 

Wysypać na talerzyk trochę bułki tartej , a na drugi talerz wbić jajko, roztrzepać je widelcem i odrobinę posolić. Zawinięte mięso obtaczamy najpierw w jajku a następnie w bułce tartej. Tą czynność powtórzyć po dwa razy na każdego Devolaya. Rób to bardzo ostrożnie , tak aby kawałki po prostu się nie rozleciały.

Gotowe mięso w panierce smaż na rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron. Jest to pierś z kurczaka i nie powinna się długo smażyć ok 10 minut.


(na obrazku widać 4 devolaye , ponieważ mam 5 osobową rodzinę , a jeden się nie zmieścił na patelni ;) )


2.
Obierz ziemniaki i je ugotuj. Obraną cebulę pokrój w drobną kostkę i usmaż na złoty kolor. Ugotowane ziemniaki po rozgniataj np. widelcem lub specjalnym przyrządem do tego. Dodaj usmażoną cebulę, śmietanę i masło i wszystko dokładnie wymieszaj.


3.
Wszystko ładnie wyłożyć na talerz. Jako surówkę proponuje , prostą i szybką. Pomidory z ogórkiem w śmietanie z odrobiną soli.


Jak po przekrojeniu Devolaya wypłynie Ci masło , a nawet "siknie" to możesz być z siebie dumny , bo Ci wyszedł , co wielu osobom nie wychodzi ;) 











Pozdrawiam ;)
Michał 




4 komentarze:

  1. Pysznie wygląda..a jeszcze nigdy nie robiłam devolaja..aż wstyd..

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam to połączenie, moje chłopy jak tylko słyszą, że będą dziś na obiad to pędem do domu wracają, Twoje wyglądają bardzo apetycznie i smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ojooj, uwielbiam takie jedzonko! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za komentarz ;)
Jak znajdziesz jakiś błąd, proszę powiadom mnie o tym wysyłając maila na adres: gastrozyciapl@gmail.com lub napisz w komentarzu.
Proszę podpisz się imieniem pod komentarzem, jeżeli nie posiadasz własnego konta ;)

...

...