środa, 6 listopada 2013

Pierś z kurczaka w pomidorach




Pierś z kurczaka w pomidorach 

Składniki:
(na 4 porcje)

- 4 duże piersi z kurczaka , przekrojone na pół (8 części)
- 5/6 średnich pomidorów 
- 2 duże cebule 
- 4 ząbki czosnku 
- 2 łyżki śmietany 
- sól, majeranek, oregano, papryka ostra


Sposób przygotowania:

1.
Kawałki piersi delikatnie solimy i smażymy na patelni. Przekładamy na talerz i zostawiamy.

2.
Pomidory w misce zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na parę minut. W tym czasie obieramy cebulę i kroimy w piórka. Czosnek kroimy na najmniejsze części jak się da. Wylewamy wrzątek z pomidorów i delikatnie je obieramy. I kroimy wszystkie w kostkę.

 



3.
Smażymy cebulę na małej ilości oleju , do złotego koloru. Dodajemy czosnek i pomidory. Mieszamy  na małym ogniu. Nie przykrywamy sosu przykrywką, po to aby woda mogła wyparowywać. W małej ilości wody rozrobić dwie łyżki śmietany i  dodać do pomidorów. Następnie przyprawić do pożądanego smaku (dużo majeranku i oregano).

4.
Kawałki piersi wkładamy do sosu , by się delikatnie zabarwiły i ogrzały. 

5.
Polecam podawać z ziemniakami dodając do nich łyżkę masła i śmietany ;)


SMACZNEGO !!!





Pozdrawiam ;)

1 komentarz:

  1. świetny, szybki obiad, bardzo domowy, piosenkę uwielbiam ! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za komentarz ;)
Jak znajdziesz jakiś błąd, proszę powiadom mnie o tym wysyłając maila na adres: gastrozyciapl@gmail.com lub napisz w komentarzu.
Proszę podpisz się imieniem pod komentarzem, jeżeli nie posiadasz własnego konta ;)

...

...