sobota, 2 listopada 2013

Pierogi Ruskie







Pierogi Ruskie

(klasyczne- tradycyjne -przepyszne)


Składniki:
(na ok.100 sztuk)
Ciasto:
- 1kg mąki pszennej
- 0,5 l gorącej wody (pół wrzątku, pół zimnej wody)
- 1 jajko 
- sól do smaku 
Farsz:
- duży garnek/miska ziemniaków ok 15-20 średnich sztuk
- 2,5 - 3 kostki twarogu chudego 
- 3 duże cebule
- przyprawy : sól, pieprz. papryka ostra/słodka, czosnek granulowany
Dekoracja:
- cebula
- kiełbasa



Sposób przygotowania:

1.
Do dużego garnka wrzucamy nieobrane ziemniaki i zalewamy wodą. Ziemniaki gotujemy tak długo, aż w niektórych miejscach popękają i będą bardzo miękkie (ale bez przesady) . Odstawiamy ziemniaki do wystygnięcia. W tym czasie obieramy 3 duże cebule i kroimy drobno w kostkę. Smażymy na oleju , na złoty kolor. 

2.
Zimne ziemniaki obieramy i płuczemy zimną wodą. Do miski z umytymi ziemniakami dodajemy usmażoną cebulę i 2,5 kostki twarogu chudego. Myjemy rączki i ładnie ugniatamy wszystkie składniki. Pozbywamy się drobnych kawałków ziemniaków gniotąc je w naszych dłoniach ;) . 
Gdy farsz będzie już dobrze wymieszany , zabieramy się do przyprawiania. Zależy kto jak lubi , delikatnie , na ostro. Ja dodaje dużo soli i papryki ostrej , oraz w mniejszej ilości pieprz i czosnek. Gotowy farsz przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki.


3.
Bierzemy się za ciasto ;). Na blacie/stolnicy wysypujemy 1 kg mąki. Wbijamy jedno jajko. Jedną ręką zaczynamy ugniatać ciasto , a drugą ręką wlewamy powoli ciepłą wodę. Solimy do delikatnego smaku. Gdy wlejemy już całą wodę a ciasto będzie jeszcze mało klejące , dodajemy jeszcze troszkę ciepłej wody , jeżeli jast za klejące , dodajemy odrobinę mąki. Gotowe pulchne ciasto kładziemy obok i przykrywamy miską. 


4.
Odrywamy po kawałku ciasto i rozwałkowujemy je na cieniutki placek. Jeżeli ciasto delikatnie przykleja się do blatu/stolnicy , podsyp mąką. Bierzemy coś w kształcie koła o średnicy (8-11cm) , może to być maszynka do robienia pierogów, kubek , kufel , pucharek , szklanka itp. I dalej robimy tak jak na obrazku poniżej :


Rób etapowo : 10 krążków , potem dodaj farsz i uformuj pieroga i odstaw na talerz pod ściereczką i tak dalej ...


5.
Wyjmujemy farsz z lodówki. Bierzemy łyżeczkę , nabieramy farsz i kładziemy na środek krążka. Składamy na pół , dociskamy brzegi palcami. Technikę lepienia każdy musi opanować sam , jak nie umiesz palcami stworzyć jakiegoś wzorku , weź widelec i zagniataj delikatnie brzegi "widełkami" . Każdy wie jak wygląda pieróg (jak nie to patrz na zdjęcia) , i każdy na pewno stworzy coś pięknego i apetycznego ;) .


6.
Gdy już ulepimy te 100-120 pierogów , możemy sobie odetchnąć i  być z siebie dumnym ;) . Mnie to odpręża a Was ;) ? 
Nastawiamy w dużym garnku wodę i solimy ją. Po zagotowaniu się wody , wrzucamy partiami pierogi.
Gotujemy przez ok.5-7 minut i wykładamy delikatnie na talerz.

7.
Pierogi lepiej smakują ze smażoną cebulą i kiełbaską ;) więc jak masz ochotę pokrój te składniki w kostkę i podsmaż, a następnie udekoruj tym , ugotowane pierogi. 

8.
Lubisz smażone ? Odpal patelnię i ugotowane pierogi , podsmaż na minimalnej ilości tłuszczu. 


TERAZ MOŻESZ SPOKOJNIE USIĄŚĆ PRZY STOLE I DELEKTOWAĆ SIĘ NIEZWYKŁYM SMAKIEM TRADYCYJNYMI PIEROGAMI RUSKIMI :D









A do milszego gotowania proponuję piękną nutkę :




Pozdrawiam 
Michał ;) 









4 komentarze:

Dziękuje za komentarz ;)
Jak znajdziesz jakiś błąd, proszę powiadom mnie o tym wysyłając maila na adres: gastrozyciapl@gmail.com lub napisz w komentarzu.
Proszę podpisz się imieniem pod komentarzem, jeżeli nie posiadasz własnego konta ;)

...

...