niedziela, 21 grudnia 2014

Ciasto Orzechowe




Cisto orzechowe

Święta tuż tuż, chyba każdy nie może się doczekać :) Ostatnio dostałem od babci cały worek pokruszonych orzechów włoskich. To moja główka zaczęła pracować i pomyślała, że trzeba zrobić ciasto orzechowe. Nigdy nie robiłem i chyba nawet nie jadłem :) jednym słowem "przepyszne". Byłem zdziwiony, zaskoczony ale i zadowolony z tego co zrobiłem ;) Ciacho idealnie nadaje się by poczęstować gości w święta ;) 




    Składniki: 

(na tortownice)

- 1,5 szklanki bardzo drobno pokruszonych orzechów 
- 1 szklanka cukru 
- 6 jajek 
-  1 łyżka kawy rozpuszczalnej lub sypanej
-  1 łyżeczka proszku do pieczenia 
- 1 łyżka kakao 
-  1 opakowanie cukru waniliowego 
- 4 łyżki bułki tartej 
- 2 łyżki wody 








Sposób przygotowania: 

1. 
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę i pod koniec dodajemy łyżkę cukru. W innym większym naczynku ucieramy żółtka z resztą cukru. Następnie dodajemy resztę składników i wszystko mieszamy do powstanie jednolitej masy. Na koniec delikatnie połączyć z ubitą pianą. 

2. 
Nastawiamy piekarnik na 160C. Tortownice podsypujemy mąką lub bułką tartą. Wlewamy masę, pozbywamy się powietrze uderzając tortownicą o blat lub podłogę. Pieczemy ciasto przez ok. 40 minut (najlepiej sprawdzać co jakiś czas patyczkiem, gdy ciasto nie będzie się przyczepiać do patyczka to znaczy, że gotowe) .

Gotowe :) czy nie jest banalne ?  UWAGA!!! Ciasto jest kruche i delikatne więc uważamy przy krojeniu ;) 









Ostatnio natknąłem się na pewien utworek pewnego pana :) Do dziś słucham tego non stop. Oczywiście z gatunku indie folk :) 


Hozier
From Eden 







Pozdrowionka i udanej niedzieli 


Michał:) 

3 komentarze:

Dziękuje za komentarz ;)
Jak znajdziesz jakiś błąd, proszę powiadom mnie o tym wysyłając maila na adres: gastrozyciapl@gmail.com lub napisz w komentarzu.
Proszę podpisz się imieniem pod komentarzem, jeżeli nie posiadasz własnego konta ;)

...

...