niedziela, 24 listopada 2013

Oponki


Oponki

(delikatne, przepyszne, idealne na poprawę humoru)





Składniki:
- 0,5kg twarogu półtłustego (2 kostki)
-0,5kg mąki pszennej 
-1 szklanka cukru 
-2 żółtka
- 1 całe jajko 
-pół szklanki śmietany
-1 cukier waniliowy 
- 2 łyżeczki sody 
- na posypkę,dekoracje : cukier puder, kakao, sos czekoladowy lub inny itp.
- do smażenia: 2-3 kostki smalcu , obrany ziemniak przekrojony na 3 części





Sposób przygotowania:

1.
Wszystkie składniki zagniatać ręcznie w misce. Gdy powstanie już jednolita masa , która by się minimalnie przyklejała do rąk , po prostu dosyp jeszcze troszkę mąki. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką. Przygotuj się do wałkowania. Weź wałek , stolnice lub blat podsyp odrobiną mąki. Weź kubek/szklankę o największej średnicy , oraz kieliszek. 
Oderwij kawałek ciasta od całości , wyrób jeszcze trochę w ręku i zacznij wałkować , do powstania placka o grubości ok. 2-3mm. Jak na zdjęciu:




Najlepiej robić to w dwie osoby , jedna wałkuję i robi krążki , a druga zaczyna smażyć. 
W małym garnku (średnica ok.17-20cm) rozpuścić smalec i wrzucić jedną część ziemniaka ( po to aby smalec się nie przypalał). 

2. 
Wkładamy na rozgrzany tłuszcz po 2-4 oponki. Gdy już delikatnie podrosną i się zarumienią , przewrócić wykałaczką na drugą stronę a następnie na rozłożony gdzieś obok ręcznik papierowy wykładać gotowe oponki. 




3.
I tak ciągle. Wałkujemy , kroimy , smażymy i suszymy ;) Podczas smażenia gdy ziemniak zrobi się już mocno podpieczony ( prawie czarny) , wyrzuć go i wrzucić następną część.

4.
Teraz wystarczy wyłożyć wszystkie na jakiś talerzyk , posypać/ oblać czym tam macie ochotę , posprzątać w kuchni , zrobić kawę lub herbatę włączyć film i delektować się smakiem tradycyjnych delikatnych oponek ;) 



Mi wyszło tyle (odjąć to co się zjadło przy smażeniu ok. 15 sztuk ) A Wam ile wyszło ;) ? 










Zaproponuję dziś inną muzyczkę niż do tej pory ;)
Żeby nie było , że jestem taki spokojny i słucham też takiej muzyki ;) 
Wrzucam godną polecenia nutkę klubową : 




Pozdrawiam 
Michał ;) 


2 komentarze:

  1. Michael, pycha, zabieram (ze 3 chociaż) :)), nawet bym nie śmiała przypuszczać, że słuchasz tylko spokojnej muzyki ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oponki jak malowane! Będę próbować z twoim przepisem :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za komentarz ;)
Jak znajdziesz jakiś błąd, proszę powiadom mnie o tym wysyłając maila na adres: gastrozyciapl@gmail.com lub napisz w komentarzu.
Proszę podpisz się imieniem pod komentarzem, jeżeli nie posiadasz własnego konta ;)

...

...